FENG SHUI - UPOTREBA OGLEDALAzrcala mogu stvoriti probleme

Ogledalo, u kontekstu istočnjačke filozofije, služi kao način privlačenja pozitivne Chi energijeOgledalo, u kontekstu istočnjačke filozofije, služi kao način privlačenja pozitivne Chi energije, za njeno preusmjeravanje, te donosi osjećaj smirenosti i svježine.Ako ste pročitali naš članak 20 ogledala s karakterom, već ste upoznati s posebnom ulogom koju je zrcalo imalo kroz povijest. Danas je dio svakodnevne rutine, ali za drevnu vještinu uređenja prostora - Feng Shui, ono je mnogo više od uobičajenog pomagala. Ogledalo, u kontekstu istočnjačke filozofije, služi kao način privlačenja pozitivne Chi energije, za njeno preusmjeravanje, te donosi osjećaj smirenosti i svježine. Upravo zbog toga, smatra se da zrcala mogu popraviti sve moguće probleme s energetskim tokovima u interijeru, uz uvjet da se postave po određenim pravilima.

Ogledala u prostor unose element Vode, što je razumljivo, jer baš kao i ona posjeduju dubinu i refleksiju. Mogu biti različitog oblika i veličine, s okvirom ili bez, a važno je da su čitava, bez pukotina, sastavljena iz što manje fragmenata, kako bi se ogledanjem u njima percipirali i osjećali cjeloviti. Materijal okvira treba prilagoditi poželjnim utjecajem nekog elementa, pa tako možete upotrijebiti drveni, metalni ili keramički okvir, ovisno o smještaju.
Osim toga, ona mogu biti ravna, konkavna ili konveksna, a ovisno o tome daju različitu sliku i nemaju potpuno isti učinak. Ravna su najčešće upotrebljavani tip, dok se konkavna (udubljena) postavljaju u vanjskom prostoru kao tzv. Bagua zrcala i daju okrenutu sliku. Konveksna (izbočena) zrcala mogu se koristiti i u interijeru kao element zaštite – budnog oka koje čuva Vaš dom.

Bagua zrcalo moćno je sredstvo Feng Shuija, i pri korištenju treba biti vrlo oprezan.Bagua (Pa-Kua) zrcalo


Spomenuli smo u prethodnom poglavlju Bagua zrcalo, čija je primjena ograničena isključivo na eksterijer. Ono je okruglog oblika, konkavno ili konveksno, okruženo drvenim osmerokutnim okvirom na kojemu je nacrt Bague (link na članak o Bagui). Dostupno je raznih veličina, te u metalnoj varijanti: za primjenu u odgovarajućoj zoni prostora. Bagua zrcalo moćno je sredstvo Feng Shuija, i pri korištenju treba biti vrlo oprezan. Nekoliko smo puta istaknuli kako ga baš nikada ne bi trebalo primjenjivati u interijeru, a ne koristi se kao ukras, već kao zaštita od utjecaja negativne energije (npr. šiljastih i agresivnih oblika u blizini kuće, loše energija susjeda itd.).
Tradicionalno se postavlja iznad ulaznih vrata ili većeg prozora okrenutog prema izvoru štetnih utjecaja. Ipak, prije postavljanja, treba se konzultirati s osobom koja o tome zna nešto više, kako rezultat ne bi bio štetan za same stanovnike.
Razlikuju se utjecaji konkavnog i konveksnog Bagua zrcala. Dok konkavno upija negativnu energiju koja prijeti, konveksno ju reflektira i tako nastavlja krug negativnih tokova - što se smatra lošim Feng Shuijem. Postoje mnogi drugi načini kojima se možemo nositi s utjecajima nepoželjne energije, pa se ovo zrcalo rijetko preporučuje.

 

Dva su mjesta na kojima se ogledalo nikako ne preporučuje: ono nasuprot ulaznim vratima i drugo – nasuprot krevetu.Nepovoljna mjesta za postavu ogledala


Iako smještaj ogledala ovisi o karakteristikama prostora, neka su općenita pravila koja nas upozoravaju na povoljna ili nepovoljna djelovanja koja bi zrcalo moglo naglasiti na određenom mjestu.
Dva su mjesta na kojima se ogledalo nikako ne preporučuje: ono nasuprot ulaznim vratima i drugo – nasuprot krevetu.

Kad se radi o ulazu, ogledalo postavljeno nasuprot odbijalo bi svu pozitivnu energiju koja treba ući kroz vrata. Nema veće razlike u udaljenosti, pa je zrcalnu površinu najbolje ukloniti – bez obzira da li se nalazi jedan, ili pet metara od vrata.
Ako je npr. ogledalo dio ormara, pa ga nije moguće premjestiti, postoje rješenja koja će umanjiti njegov utjecaj: na površinu primijenite samoljepljive aplikacije, ispred postavite veliku biljku, ili – ako je moguće – komad namještaja ili umjetninu koja će ga u potpunosti sakriti.
Ogledalo nasuprot krevetu je ono koje u potpunosti reflektira Vaše tijelo dok ležite, a tako postavljeno “otimalo” bi Vašu energiju za vrijeme sna, pa ga noću treba okrenuti ili prekriti. Osim toga, velika se zrcala u spavaćoj sobi ne preporučuju jer unose previše elementa Vode, što može stvoriti osjećaj tuge. Dakle, treba uskladiti veličinu zrcala s onom prostorije, ne dopustiti da Vas odražava tijekom sna i osmisliti kreativne načine da to ostvarite.

Zrcala pojačavaju sve utjecaje u prostoru – bilo oni pozitivni ili negativni. Zbog toga ne smiju odražavati vrata WC-a, nužnik, odvode, neispravne stvari, nered, oštre ili mračne uglove itd. To je posebno važno kod uređenja kupaonica – gdje je ogledalo neizostavan element, a mnogo je negativnih utjecaja.

Zona slave i ugleda (jug) još je jedno nepovoljno mjesto za ogledala, jer je to zona Vatre koju bi element Vode oslabio.

 

Osim spomenutih nepovoljnih lokacija, ogledalo je dobrodošlo u gotovo svakom drugom dijelu domaGdje primijeniti ogledalo


Osim spomenutih nepovoljnih lokacija, ogledalo je dobrodošlo u gotovo svakom drugom dijelu doma, a sljedeće se zone Vašeg životnog prostora smatraju osobito povoljnima za smještaj ogledala:
- istok (zona zdravlja i obitelji),
- jugoistok (imetak i obilje),
- sjever (karijera i životni put).
Pokušajte postaviti zrcalo tako da reflektira ugodan vanjski pejzaž, prostor koji smatrate iznimno lijepim ili ugodnim i sve ono što u Vama budi pozitivne osjećaje. U tamnim prostorijama zrcalo može pojačati osvjetljenje, a u malim prostorima ostvariti dodatnu dubinu i dinamiku (pod uvjetom da poštujemo ostale Feng Shui smjernice za ogledala).
Važan su alat za korekcije u situacijama kad određene zone Bague nedostaju 

 

 

 

Pri izboru savršenog ogledala po principu Feng Shuija, trebamo se voditi ne samo vlastitim ukusom, već i karakteristikama mjesta na koji ga planiramo postaviti.Kako izabrati zrcalo


Pri izboru savršenog ogledala po principu Feng Shuija, trebamo se voditi ne samo vlastitim ukusom, već i karakteristikama mjesta na koji ga planiramo postaviti. Tako se prikladan oblik, boja i materijal okvira razlikuju ovisno o tome koji od pet osnovnih elemenata želimo potaknuti, odnosno o kojoj se zoni Bague radi.
Tako npr. u zonama u kojima želimo direktno potaknuti djelovanje Zemlje možemo postaviti kvadratno ogledalo, žutog ili smeđeg okvira, poželjno s keramičkim (glinenim) ukrasima i sl.

 

Kada birate ogledalo, ne kupujte starine u kojima odraz nije bistar, metalni sloj je ispucao ili površina nije sasvim glatka.Iako se tamo rijetko koriste, ogledala najbolje djeluju baš u prostorijama dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Ako su to mjesta na kojima obitelj rado boravi i komunicira, dobar Feng Shui će se udvostručiti. Jednako tako, zrcalo ovješeno iza štednjaka - potiče obilje.
Zrcala mogu biti korisna i na radnom mjestu – ukoliko reflektiraju objekte vezane za zaradu i obilje, a ne platne obveze.
Istaknuli smo kako je pri smještaju ogledala uz ulazna vrata potreban oprez. Ako Vam je iz praktičnih razloga tamo neophodno, postavite ga bočno vratima, kako se ulaz u njemu ne bi reflektirao. Ako koristite više ogledala – ne postavljajte ih direktno jedno prema drugom.

Kada birate ogledalo, ne kupujte starine u kojima odraz nije bistar, metalni sloj je ispucao ili površina nije sasvim glatka. Nejasne i izobličene slike samoga sebe utječu na psihologiju čovjeka i njegovu samopercepciju.
Iz istih razloga redovito čistite zrcalnu površinu, a ogledalo objesite tako da se u njemu možete vidjeti kao cjelina – bilo samo glavu ili cijelo tijelo, ali ne samo dio lica ili torza.

Posljednja natuknica koju bismo Vam voljeli dati nešto je što ponavljamo u svakom članku vezanom za Feng Shui: svaki zahvat u interijeru mora biti lijep i ugodan korisnicima kako bi mogao djelovati pozitivno. To vrijedi i za odabir ogledala,
pa se potrudite da izbor bude usklađen s cjelokupnim uređenjem prostorije, da zadovoljava Vaše estetske kriterije i ne uzrokuje nelagodu. Slijedite li osnovna pravila Feng Shuija i pri tome slijedite vlastitu intuiciju – nećete pogriješiti! {fshare}

Feng Shui - Upotreba ogledala - Adaptacija kupaonice - Adaptacije d.o.o.