Japanska tradicionalna kupaonicaduhovnost istočnjačke arhitekture


Uživate li u duhovnosti i smirenoj egzotici istočnjačke arhitekture, Japan je zemlja u kojoj biste mogli potražiti inspiraciju za uređenje svog doma, odnosno kupaonice.Uživate li u duhovnosti i smirenoj egzotici istočnjačke arhitekture, Japan je zemlja u kojoj biste mogli potražiti inspiraciju za uređenje svog doma, odnosno kupaonice.

Motivi japanske arhitekture već su desetljećima dio Zapadnjačke arhitekture i dizajna. Bez obzira na to razumijete li ideje iza japanske estetike, neke osnovne zamisli rado su prihvaćene diljem svijeta.

Japanci imaju poseban odnos s estetikom i prirodnim okolišem, a bazira se na idejama ravnoteže, racionalnosti i ljepote. Sama ljepota dolazi iz jednostavnosti i funkcionalnosti prostora u kojem ničeg nema previše. Upravo zbog toga, japanska je tradicija našla svoje mjesto u suvremenom uređenju prostora – one ustvari promiču iste vrijednosti.

Kako krenuti s uređenjem „japanske kupaonice“?

Tradicionalni materijali japanske kuće su bor, bambus i kamen.Prvo – upoznavanjem osnovnih obilježja tradicionalnog japanskog uređenja. Tradicionalni materijali japanske kuće su bor, bambus i kamen. Racionalnost se očituje u obradi drveta – ne upotrebljavaju se čavli, već se elementi povezuju tesarskim vezovima. Osim drveta i kamena, u upotrebi je papir – za pregradne stijene, te glina za završnu obradu nekih zidova.

 

Tlocrt kuće drugačiji je od zapadnjačkog – kuća nema mnogo prostorija, već otvoren prostor s mnogo pomičnih pregradnih stijena koje po potrebi stvaraju manje prostore. Najvažniji element je odnos prema vanjskom prostoru – Japanci brišu granice otvorenog i zatvorenog prostora i rado otvaranjem vanjskih stijena puštaju prirodu u svoj dom.

 

Tradicionalna japanska kupka ima nekoliko varijanti, a može biti dubok, ali ne velik bazen u podu, koji služi za kupanje, ali i za stvaranje ugođaja. Tradicionalna japanska kupka ima nekoliko varijanti, a može biti dubok, ali ne velik bazen u podu, koji služi za kupanje, ali i za stvaranje ugođaja. Smješten je tako da korisnik, dok se kupa, ima otvoren pogled na vanjski prostor, ali i sam bazen mora pridonositi estetici prostorije u kojoj je smješten.

Idealan smještaj Vaše japanske kupaonice s kadom-bazenom bio bi uz vanjski zid samostojeće kuće u prirodi, u prizemlju. Tada biste velikim prozorom ili ostakljenom stijenom mogli otvoriti kupaonicu prema okolišu bez bojazni od neželjenih pogleda i za vrijeme kupke uživati u pogledu na drveće, livade i oblake. Imate li takvu kuću, smirenost i opuštajući učinak japanske kupaonice pravi je pogodak.

 

Osnovni materijal takve kupaonice je drvo – ono unosi toplinu i stvara ugodan ugođaj.Osnovni materijal takve kupaonice je drvo – ono unosi toplinu i stvara ugodan ugođaj. Drvo može prekriti cijeli pod ili samo dijelove. Dopuštene su kombinacije s kamenom i pločicama koje daju dojam gline ili kamena.

 

Ovaj tip kupke doživljava danas razna tumačenja: tradicionalni materijali zamijenjeni su suvremenima, oblici preinačeni i kombinirani s raznim trendovima, ali osnovna ideja je ostala prisutna: jednostavnost i komunikacija s vanjskim prostorom.

 

Naravno, jasno je da obilježja japanskog uređenja proizlaze iz klime i kulture potpuno drugačije od naše, pa je dosljedno provođenje ovog stila vrlo teško ostvarivo u našem podneblju. Ipak, ako ste odlučili bar dio ove impresivne kulture i filozofije prostora prenijeti u svoju kupaonicu – ne ustručavajte se – japanski stil u svom izvornom obliku može ponuditi i dizajn prikladniji kupaonicama u stanovima.

 

Furo (ili ofuro) je uvriježeni naziv za  duboku, drvenu kadu kakvu možemo naći u mnogim japanskim domovima i javnim kupalištima.
Furo (ili ofuro) je uvriježeni naziv za  duboku, drvenu kadu kakvu možemo naći u mnogim japanskim domovima i javnim kupalištima. Stranice te kade potpuno su ili gotovo vertikalne u odnosu na dno, a danas se uglavnom rade od plastike ili nehrđajućeg čelika. Za razliku od uobičajenih kada, dublje su i kraće, a tradicionalno nisu imale odvod, već su se punile i grijale s donje strane do temperature vode oko 40C. Kako se u prošlosti više članova obitelji kupalo u istoj vodi, prije kupanja bilo se nužno istuširati. Zbog tog običaja se i u modernim interpretacijama ove kupke odvajaju tuš i kada - tuš ima higijensku namjenu, dok je kupka isključivo dio rituala za opuštanje i užitak.

 

Tuš se tada uglavnom izvodi odvojeno od kade, kao zidna instalacija i odvod u podu.U japanskom rasporedu prostorija WC je uvijek odvojen od kupaonice. Suvremena furo-kada uglavnom je od akrila, a vrhunski modeli opremljeni su recirkulacijskim sustavom koji filtrira i podgrijava vodu. Sustav je povezan s grijačem tople vode na plin ili električnu struju. Luksuzne varijante još uvijek se rade od tradicionalnog i skupog drveta poput hinoki-drveta (japanski čempres) i mogu se povezati sa svom uobičajenom opremom za kupaonice. Osim od te vrste, kade se izrađuju i od bukve, javora itd. Tuš se tada uglavnom izvodi odvojeno od kade, kao zidna instalacija i odvod u podu. Podrazumijeva se iz toga da će materijal na podu morati biti pločice – kako bi osigurali prikladnu podlogu za tuširanje. Cijena ofuro kada kreće se od 1500 do 17000 dolara. Napomenuli smo već kako je japanski način uređenja prostora u bliskom kontaktu s prirodom. Osim samog pogleda na vanjski prostor, prirodu unesite u kupaonicu i na druge načine – obluci i grane upotpunit će dojam, ali želite li poštivati duh Japana – zadržite se na jednom dekorativnom elementu.

 

Što jednostavnije – to bolje.

Boje proizlaze iz materijala u kupaonici – drvo neka je nebojano, a i ostale površine i dekoracije neka budu prirodnih tekstura i boja.Boje proizlaze iz materijala u kupaonici – drvo neka je nebojano, a i ostale površine i dekoracije neka budu prirodnih tekstura i boja. Nemate li tu sreću da je Vaša kupaonica pogodna za otvaranje prema van, ili ste do sada već pomislili kako bi ovaj stil uređenja kupaonice ipak iziskivao previše truda i sredstava, možete kupaonicu adaptirati jednostavnijom, prilagođenom varijantom japanskog stila. Ugođaj japanske kupke može se postići s vrlo malo promišljenih elemenata u vrlo skučenom prostoru, a pri tome se ne morate odreći standardne kade ili tuš kabine. Možda ćete neku od ideja dobiti upravo na sljedećim fotografijama, a ne zaboravite provjeriti ni našu galeriju Inspiracija! Nadamo se da ste i vi oduševljeni ljepotom i privlačnosti japanske tradicije uređenja prostora. Uredite li u ovom stilu svoju kupaonicu, kupke će zacijelo postati najugodniji dio Vašeg dana.


Pregrade od papira koje propuštaju svjetlost ili jednostavno paravani od istog materijala dobar su način da u Japanom inspiriranom ambijentu vizualno odijelite prostor. Ima li Vaša kupaonica pogled na vrt, atrij, svjetlarnik ili terasu, koristite ovakve translucentne materijale da biste se zaštitili od direktnog sunca ili pogleda, a opet osigurali dovoljno svjetla za kupaonicu. Takvi materijali imaju divnu sposobnost stvaranja ambijenta sjenama i siluetama koje se kroz njih mogu nazrijeti.

 

Prirodno drvo ima sposobnost učiniti svaki prostor toplim i intimnim. Prirodno drvo ima sposobnost učiniti svaki prostor toplim i intimnim. U ovim kupaonicama očito je koliko se drveni ambijent razlikuje od onog stvorenog upotrebom npr. keramičkih pločica. Bez obzira na to koliko je Vaša japanska kupaonica blizu onoj autentičnoj, prirodni materijali sigurno će postići željeni efekt starine drevnog Japana.  Mislite li da bi Vam ovakvu kupaonicu bilo preteško održavati, opredijelite se za suvremenu varijantu: istražite bazu naših članaka i saznajte kako  isti koncept kupaonice možete izvesti suvremenijim pristupom u pristupačnijim i manje zahtjevnim materijalima.

{fshare} 

Adaptacija kupaonice - Adaptacije d.o.o.