Jednostavna elegancija: Art DecoArt Deco nema samo jedno lice


Taj jednostavan, a opet glamurozan stil, svoju očaravajuću estetiku može najbolje izraziti baš u uređenju kupaonicaBilo da ste ljubitelj ranih romana Agathe Christie, slučajni prolaznik kraj Hotela Dubrovnik u Zagrebu ili obožavatelj skupih automobila iz 1930-ih – susreli ste se s Art Decoom. Taj jednostavan, a opet glamurozan stil, svoju očaravajuću estetiku može najbolje izraziti baš u uređenju kupaonica, pa smo ga bez oklijevanja uvrstili u naše poglavlje o stilu.
 

Art Deco rodio se u Parizu 1920-ih i vrlo se brzo proširio izvan Francuske. Taj je dekorativni stil utjecao na mnoga područja umjetnosti: arhitekturu, dizajn interijera, modu, grafičku umjetnost i film, a postao je sinonim za modernu eleganciju i glamur.

Nastao je pod utjecajem mnogih stilova ranog dvadesetog stoljeća, a kako su u to vrijeme bila vrlo moderna arheološka iskapanja, na Art Deco utjecala je i umjetnost Egipta, Asirije, Asteka, te drugih drevnih civilizacija.

Osnovno obilježje stila je linearna simetrija i primjena čistih geometrijskih oblika, ali i upotreba velikog broja motiva i ornamenata. Stepenaste i cik-cak linije, pravilni oblici i motivi sunčevih zraka najčešće su se upotrebljavali.

To je stil koji objedinjuje eklektiku i modernizam, a utjecao je i na razvoj novijih stilova u arhitekturi i dizajnuTo je stil koji objedinjuje eklektiku i modernizam, a utjecao je i na razvoj novijih stilova u arhitekturi i dizajnu. Počeo se gasiti početkom Drugog svjetskog rata, kratak period reanimacije doživio je 60-ih, a na području grafičkog dizajna i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Ako ste poželjeli svoju kupaonicu obogatiti Art Deco dizajnom, niste pogriješili. To je jedan od stilskih “evergreena” koji su nam bliski, neovisno o vremenu.

Baš zbog toga, interijeri nadahnuti Art Deco stilom izvode se i danas. Zrače elegancijom i modernitetom, te privlače pažnju geometrijskom jednostavnošću kao i ornamentom.

Koje su bile značajke ovog stila u razdoblju njegovog procvata, te kako ih prenijeti u suvremeni prostor - pročitajte u sljedećim odlomcima.

U uređenju Art Deco interijera nije se koristilo mnogo boja: gotovo svima dominirala je crna koja se kombinirala sa zelenom, crvenom ili bijelom, tek ponekad sa sivo-plavom bojom. Važan vizualni naglasak takvim prostorima davali su elementi načinjeni od metala.

Naime, prirodni materijali u Art Decou nisu bili ni približno popularni kao oni proizvedeni - upotrebljavali su se aluminij, nehrđajući čelik, staklo i krom. Slijedila ih je koža, obrađeno drvo i drvene inkrustacije (umetci), a od vrsta drveta korištenih za namještaj prevladavale su ebanovina, javor i brazilski palisander..

Rasvjeta je obuhvaćala stropne i zidne svjetiljke, ali i podne i stolne lampe. Rasvjetna tijela izvodila su se najčešće od stakla i bronce, ukrašena geometrijskim i biljnim ornamentom. Osim bronce, lampe su se radile i od nikla, aluminija, čelika i željeza.

Dekoracija prostora važan je dio uređenja u ovom stiluDekoracija prostora važan je dio uređenja u ovom stilu. Zrcala su bila uokvirena metalnim okvirom, ukrašena geometrijskim motivom ili onim divljih životinja i bilja.

Skulptura se često koristila kao dekorativni element, a zatim i vaze od stakla i crno-bijelog mramora. Posebno su dizajnirane čak i kvake na vratima, setovi za pisanje i sl.

Većina površina u Art Deco interijerima bila je glatka, bez teksture. Znatno se koristio drveni furnir, a velur je bio uobičajen materijal za tapeciranje namještaja.

Za oblaganje podova u kupaonicama vrlo su popularne bile crne i bijele keramičke pločice, koje su se slagale u pravilne geometrijske kompozicije. Koristili su se osmerokutni, šesterokutni i četvrtasti oblici pločica.

U drugim prostorijama postavljali su se i sagovi geometrijskih uzoraka.

Slavine, kvake, prečke za ručnike, zdjelice za sapun i sva druga oprema pratila je uređenje, a površine su im najčešće ukrašene poliranim niklom.Slavine, kvake, prečke za ručnike, zdjelice za sapun i sva druga oprema pratila je uređenje, a površine su im najčešće ukrašene poliranim niklom.

Kada je bila važan dio opreme u Art Deco kupaonici, a najmodernijom se smatrala ona ugrađena i obložena keramičkim pločicama – kakvu najčešće viđamo i danas. Popularne su bile i kade na postolju, no mnogi su već imali „kadu sa šapama“, zbog čega je i ona ostala uobičajeni element Art Deco dizajna. Danas su na tržištu mnoge kade inspirirane duhom ovog stila.

Ni Art Deco, kao ni mnogi drugi stilovi, nema samo jedno lice: unutar stila prisutne su vidljive razlike u uređenju interijera: od vrlo toplih drvenih, sa suptilnim ornamentima minulih vremena, do hladnijih monokromatskih kompozicija s mnogo metalne hladnoće.

Kombinaciju crnih i bijelih keramičkih pločica na podu i zidovima - već smo učinili pola posla.

 

 

 

 

 

Kombinaciju crnih i bijelih keramičkih pločica na podu i zidovima - već smo učinili pola posla. Ako je postojeća oprema u kupaonici neutralnog dizajna, obogatite prostor s još nekoliko detalja u Art Deco stilu, a ako imate priliku kupiti novu - izaberite oblike i materijale prikladne stilu. Posebnu pažnju

poklonite odabiru slavina i rasvjetnih tijela koji će kao “šlag na torti” učiniti ugođaj vjerodostojnijim.

 

 

Imate li mjesta na zidovima, objesite uokvirene reprodukcije plakata iz 30-ih - to je jedan od jeftinijih načina da dodate karakter običnoj crno-bijeloj kupaonici.


 {fshare}

Adaptacija kupaonice - Adaptacije d.o.o.