Priča o mozaikudivimo im se već stoljećima


Divimo im se već stoljećima: vještini izrade, bogatstvu ideja i nesvakidašnjoj estetici – riječ je o mozaicima.Divimo im se već stoljećima: vještini izrade, bogatstvu ideja i nesvakidašnjoj estetici – riječ je o mozaicima. Iako su današnje tehnologije proizvodnje olakšale njihovu izvedbu, onaj jedinstven ugođaj koji stvaraju u prostoru nije izostao, bez obzira na temu i vrstu mozaika.
 

Mozaik je umjetnost izrade slika sastavljenih od komadića kamena, obojenog stakla ili drugog materijala. Dijelovi mogu biti različiti: posve pravilnih geometrijskih oblika ili posve nepravilni, grubo ili fino obrađenih bridova. Oduševljavaju nas u povijesnim, ali i sasvim suvremenim interijerima, a danas ih - zahvaljujući napretku tehnologije u proizvodnji - u kratkom vremenu možete imati i u vlastitom domu.

Iako mogu uljepšati prostoriju bilo koje namjene, mozaik pločice se - zbog karakteristika materijala - najčešće koriste u „mokrim“ prostorijama, pri čemu u kupaonicu i kuhinju unose dašak jedinstvene raskoši. Mogu se kombinirati s drugim zidnim i podnim oblogama, a mnoštvo varijanti omogućava prilagodbu svakom stilu.


Povijest mozaika

Mozaik kao sredstvo unutarnjeg dekoriranja ima zaista dugu povijest. Mozaik kao sredstvo unutarnjeg dekoriranja ima zaista dugu povijest. Najraniji poznati mozaici stari su više od četiri tisuće godina, a izrađeni su od komadića obojenog kamena, školjke i bjelokosti. Ipak, tek u doba Grčke i Rima mozaici postaju značajnije zastupljeni u interijeru. Već u trećem stoljeću stare ere razvio se grčki figurativni stil, a mozaici su najčešće prikazivali mitološke scene ili lov kao centralne slike okružene bordurom i geometrijskim uzorkom. Rimljani su taj model rado preuzeli od Grka i njime ukrašavali podove i zidove raskošnih vila.Dvije su osnovne tehnike grčko-rimskih mozaika: prvi - opus vermiculatum - sastavljao se od vrlo malih kockica stranice do 4mm, proizvedenih u radionici u obliku malih panela s privremenom pozadinom. Takvi mozaici omogućavali su detaljizirane prikaze, dok su oni drugog tipa – opus tessellatum – nastajali od većih komada polaganih na mjestu ugradnje.

Kršćanstvo je tehniku mozaika učinilo prevladavajućom vrstom umjetničkog izraza kojim su se ukrašavale ranokršćanske bazilike od 4. stoljeća. Mnogo je očuvanih primjera i iz 5. stoljeća, nešto manje iz sljedeća dva, a od 7. do 9. st. najveći utjecaj imaju bizantski mozaici. Bizant je intenzivno koristio mozaike sve do 15. stoljeća, posebno one s pozlatom. 
Rim je u 12. i 13. stoljeću razvio vlastiti stil koji je cvao do renesanse, kad je u središte pažnje došlo ukrašavanje freskama.

U Aziji se Perzija već služila pločicama u ukrašavanju prostora, kad su se - pod utjecajem Rima - počeli koristiti i mozaici sa strukturiranim uzorkom. Nakon toga, Islam je razradio složene geometrijske prikaze, ali i one biljaka i životinja. U 8. stoljeću mozaik je u toj kulturi prestao biti popularan, a zamijenile su ga oslikane keramičke pločice, većeg formata i lakše za ugradbu.


Mozaik danas


Iako i danas možemo naići na mozaike u pravom smislu te riječi, većina ih je sastavljena od posebnog tipa unaprijed proizvedenog “mozaika”. Iako i danas možemo naići na mozaike u pravom smislu te riječi, većina ih je sastavljena od posebnog tipa unaprijed proizvedenog “mozaika”. Riječ je o određenom broju malih keramičkih ili staklenih pločica, raznih veličina i oblika, koje su unaprijed pričvršćene na mrežicu. Tako izveden element mozaika nije krut, što omogućava jednostavno oblaganje ravnih i zakrivljenih površina, a fugiranje se obavlja naknadno. Osim stakla i keramike, upotrebljavaju se i drugi materijali: metal, keramika presvučena metalnim slojem, kamen, pa čak i drvo.
Drugi tip pojednostavljenog mozaika su keramičke pločice pravokutnog oblika na kojima je završnom obradom površine stvoren mozaički uzorak. One su vrlo jednostavne za polaganje, a dobar su način naglašavanja određenih poteza i površina u prostoru.
Mozaikom možete ostvariti cijeli spektar slika i različitih efekata, a nedvojbeno obogaćuju svaki prostor - pa čak i kad je obložena površina mala.
Kao i kod običnih, cijena mozaik pločica ovisi o materijalu, njegovoj obradi, načinu i složenosti proizvodnje. Kako je njihova cijena ipak veća u odnosu na keramičke pločice, oblaganje mozaikom najčešće je ograničeno na određene zone u kupaonici: prostor tuša, umivaonika, zid iza kade ili kao dekorativna bordura.

Mozaik u kupaonici

Mnogo je načina na koji mozaik možete primijeniti u kupaonici.Mnogo je načina na koji mozaik možete primijeniti u kupaonici. Neke od njih smo već spomenuli, a u sljedećim fotografijama i sami ćete osjetiti dekorativnu moć ove osobite obloge.

Različiti materijali i oblici dijelova mozaika omogućuju Vam da ostvarite bilo kakav ugođaj ili temu, te dekoraciju u potpunosti prilagodite vlastitom ukusu.
Možete se odlučiti za jednu ili više boja, a osobito su zanimljivi gotovo ili sasvim 
jednobojni mozaici u kojima su dijelovi neočekivanog oblika: nepravilnog, okruglog, pravilnih mnogokuta itd. 
Mozaik možemo upotrijebiti za stvaranje slike, efekata boje ili zanimljive reljefne površine, a ako ga kombinirate s drugom oblogom - upotrijebite ga za horizontalne ili vertikalne naglaske, te naglašavanje zasebnih funkcionalnih cjelina (npr. oko tuša ili umivaonika).

Mozaik je idealano sredstvo da u male, nereprezentativne kupaonice i wc-e unesete dašak luksuza. Mozaik je idealano sredstvo da u male, nereprezentativne kupaonice i wc-e unesete dašak luksuza. Pri tome možete sve zidove obložiti istim uzorkom, ili ih kombinirati. Pri odabiru boja i uzoraka za zidne mozaike kupaonice, pokušajte se voditi već poznatim činjenicama o prostornim efektima boja. 
Iako tamni interijeri sadrže neku tajanstvenu, elegantnu notu, za tamne prostore bez prirodnog svjetla birajte svjetlije tonove, kako bi vaša kupaonica zadržala svježinu i prozračnost. 
Posebno složene načine slaganja, koji rezultiraju dominantnim uzorkom ili složenom podjelom treba primijeniti samo u dovoljno prostranim interijerima, dok je u manjima preporučljivo ostvariti kontinuitet zidnih površina.

Osim tekstura, mozaik može sačinjavati cijelu sliku na zidu Vaše kupaonice, pa čak i dijelovima opreme.Osim tekstura, mozaik može sačinjavati cijelu sliku na zidu Vaše kupaonice, pa čak i dijelovima opreme. Takvi prikazi mogu biti linijski i vrlo jednostavni ili posve realistični, a mogu se upotrijebiti mozaici od vrlo sitnih dijelova, ili pločice većeg formata. 
Mozaici ove vrste trebali bi biti fokus cijele prostorije, pa sepreporučljivo ograničiti na veličinu prikaza koju promatrač može sagledati, a ostatak zidnih ploha dekorirati nenametljivo. 
Osim slika, mozaik može tvoriti tekst što je vrlo zanimljivo u suvremenim kupaonicama mladenačkog stila.


 {fshare}

Adaptacije d.o.o. - Priča o mozaiku