Elementi unutar kupaoniceumivaonici, kade i školjke


Dobro obavljen pripremni dio posla pomoći će nam odlučiti trebamo li izdvojiti wc od kupaonice, ugraditi jedan ili dva umivaonika, tuš, kadu ili njihovu kombinaciju).Spomenuli smo već u drugim našim člancima, kako prije adaptacije ili izgradnje treba definirati što očekujemo od kupaonice, koliko će ju ljudi i na koji način koristiti (povremeno, istovremeno, kratko ili duže vrijeme). Dobro obavljen pripremni dio posla pomoći će nam odlučiti trebamo li izdvojiti wc od kupaonice, ugraditi jedan ili dva umivaonika, tuš, kadu ili njihovu kombinaciju).
Jednom kad ste saznali što Vam je potrebno, želje je potrebno usladiti s prostornim mogućnostima. To znači upoznati se s podacima koliko Vam je prostora za ispravno korištenje elemenata potrebno, te u skladu s tim odabrati vrstu i dimenzije opreme. U drugim člancima bavimo se tipičnim tlocrtima funkcionalnih kupaonica, a ovdje ćemo Vas informirati o tome koliko Vam je mjesta potrebno za određeni element s uporabnim prostorom. Naravno, umivaonici, kade i školjke nude se raznih dimenzija, pa smo odabrali najčešće upotrebljavane.

Kade
Kade se razlikuju oblikom, dimenzijama, materijalom, te dodatnim funkcijama koje mogu sadržavati.Kade se razlikuju oblikom, dimenzijama, materijalom, te dodatnim funkcijama koje mogu sadržavati. Ovdje ćemo se zadržati na osnovnim tipovima i raspoloživim dimenzijama – jer su ti faktori presudni pri odabiru. Dakle, potrebno je odrediti trebamo li standardnu ili drugačiju kadu, te izabrati dimenziju koja je prikladna za prostor koji imamo na raspolaganju.
Kada može biti predviđena za jednu ili dvije osobe, može biti sjedeća ili dovoljne dužine da u njoj možemo ležati. Dubine se također razlikuju, a u pravilu – manje su kade dublje od većih jer je potrebna viša razina vode za ugodnu i učinkovitu kupku u sjedećem položaju. Neki tipovi kada izuzetno su duboki (npr. japanska tradicionalna kada - Link), ali u prosjeku za vrijeme kupke u kadi potrošimo od 250-350 litara, a pri tuširanju oko 30 litara vode.
Osim prostornih kriterija, veličina kade može biti determinirana svrhom kupke – imate li problema s leđima, ležeća kada mnogo će bolje zadovoljiti potrebu opuštanja leđnih mišića nego što bi to sjedeća. U isto vrijeme – slabije pokretnim osobama lakše je ući i izaći iz sjedećeg tipa. Propisane dimenzije i oprema u kupaonicama za slabije pokretne, opisane su ovdje (link).

Po načinu ugradnje, kade mogu biti samostojeće, ugrađene, upuštene ili kutne – pri čemu su dvjema stranama uz zid. Najčešći oblici kada su pravokutni, ovalni, trokutasti i okrugli, a većina stanova opremljena je ugrađenom pravokutnom kadom između tri zida.

Ako se radi o ugrađenoj kadi koja se obzidava (uglavnom običnom opekom na 7.5 cm) i oblaže keramičkim pločicama, treba ju ugraditi tako da imamo dovoljno mjesta u odnosu na zid. Vrlo je važno ostaviti ispravno dimenzioniran uporabni prostor ispred svake kade – ulazak i izlazak treba biti siguran i jednostavan, a uz kadu bi trebali imati dovoljno prostora za brisanje ručnikom. Preporučeno je da je između kade i zida bar metar slobodnog prostora poda, iako se u skučenim prostorijama izvodi i manje. Ipak – za čišćenje kade osobi je potrebno minimalno 55 cm prolaza kako bi se mogla sagnuti i očistiti dno.
Planirate li adaptaciju postojeće kupaonice, obratite pažnju na mjesto odvoda u kadi – da li je u sredini ili na krajevima. Izaberete li kadu kojoj je mjesto odvoda na drugom mjestu u odnosu na staru, bit će potrebni dodatni radovi u smislu prilagodbe odvodnih cijevi.

 

Kada upuštena u pod posebno je atraktivna, iako se - zbog posebnih zahtjeva ugradnje rijetko izvodi.Kada upuštena u pod posebno je atraktivna, iako se - zbog posebnih zahtjeva ugradnje rijetko izvodi. Podrazumijeva se da je za takvu kadu potreban određen prostor ispod, pa se uglavnom prvo izvodi povišena platforma na podnoj ploči i u nju se ugrađuje korito kade (ukoliko je prostorija dovoljno visoka). I kod ovakve kade uvijek je potrebno omogućiti pristup instalaciji odvoda, iz kupaonice ili na stropu prostorije ispod.
Osim samog korita, kada može imati integriranu tuš kabinu, ili biti vrlo plitka i služiti isključivo za tuširanje (tzv. tuš kada). Često se izvodi i prostor za tuširanje direktno iznad poda kupaonice (bez kade). On se može ostaviti otvorenim, ali radi zaštite od prskanja može se i predvidjeti mogućnost zatvaranja staklenom ili plastičnom pregradom. Ovo je koncept upotrebljiv u gotovo svakoj kupaonici jer se dimenzije prostora mogu prilagoditi mogućnostima kupaonice, ali od presudnog je značenja ispravno izvesti odvod u podu. Da bi se voda slijevala u odvod, u predviđenom prostoru za tuširanje treba izvesti nagib prema istom od 1,5%.Tako ćete spriječiti pojavu lokvica vode po podu cijele kupaonice.


Umivaonici i bidei
Suvremene kupaonice sadrže jedan ili dva umivaonika, ovisno o režimu korištenja.Suvremene kupaonice sadrže jedan ili dva umivaonika, ovisno o režimu korištenja. Nude se u raznim dimenzijama, pa tako i u varijantama za kutnu ugradbu - kad je riječ o doista maloj kupaonici. Najčešće upotrebljavani su umivaonici širine 50-70 cm, a dubine 40-60 cm. Za pravilno i nesmetano korištenje takvog umivaonika, potrebno je ispred osigurati minimalno 55 x 90 cm slobodnog prostora . Dvojni umivaonici, čija je širina od 120 – 140 cm, također trebaju 55 cm dubine prostora ispred, te 45 cm od središnje osi svakog pojedinog korita (vidi sliku).
Ako se umivaonik ugrađuje u nišu, potreban prostor za korištenje ostaje 55 x 90, a ako se i umivaonik i korisnik nalaze u niši, njena bi širina trebala biti minimalno 50-ak centimetara sa svake strane središnje osi umivaonika.
Upotreba bidea zahtijeva 60x 40 cm slobodnog prostora ispred.

 

 

 

 

Školjke

Prostor potreban ispred wc školjke je 50x60 cm, a posebnu pažnju treba posvetiti smještaju iste ispod kosine u potkrovljuProstor potreban ispred wc školjke je 50x60 cm, a posebnu pažnju treba posvetiti smještaju iste ispod kosine u potkrovlju. 
Ukupne dimenzije potrebne za ugradnju ovise o tipu školjke i vodokotlića.

Osim prostora za korištenje pojedinih elemenata, najčešći problem pri adaptaciji i projektiranju novih kupaonica je prostor potreban za nesmetano otvaranje i zatvaranje vrata kupaonice, te korištenja stroja za pranje rublja.
Ulazna vrata kupaonice mogu se otvarati prema van – ako za to postoje uvjeti ili prema kupaonici – što povećava potrebnu slobodnu površinu unutar kupaonice. Pri obje varijante treba imati na umu da nije dovoljno osigurati samo prostor za samo vratno krilo već i onaj u kojem će osoba stajati dok njime manevrira. Vratno krilo kupaonice obično je širine 70-ak cm, pa je to radijus koji mora biti osiguran. U iznimnim slučajevima mogu se ugraditi i klizna vrata, ali nima je potreban prostor zida uz koji će se otvoriti.
Ispred perilice rublja treba ostaviti dovoljno prostora da osoba u sagnutom položaju ili čučnju može baratati rubljem, minimalno oko metar.

Ovdje smo naveli neke osnovne dimenzije uporabnog prostora elemenata u kupaonici kako biste lakše procijenili svoje prostorne mogućnosti.
Ovdje smo naveli neke osnovne dimenzije uporabnog prostora elemenata u kupaonici kako biste lakše procijenili svoje prostorne mogućnosti. Pri tome smo obuhvatili standardnu kupaonsku opremu, a ako Vas zanima više o posebnim slučajevima dimenzioniranja minimalnih ili posebno prilagođenih kupaonica – pročitajte i ostale članke koje smo za Vas pripremili!


 {fshare}

Adaptacije d.o.o. -  Elementi unutar kupaonice