Hitna pomoć za dosadne kupaonicejednostavan “makeover” kupaonice

 


Gledajući fotografije dizajnera i proizvođača kupaonske opreme sigurno ste poželjeli da je i vaša kupaonica sličnija njima. Unatoč tome što tamo provodimo mnogo vremena, kupaonice se često ne sviđaju čak ni njihovim vlasnicima. Prigovora je mnogo: loš uzorak na pločicama, premalo svjetla, ružne slavine, zastarjeli vodokotlić, prekićeno ogledalo, premala kada...a ako je sve od navedenog u redu, onda je kupaonica jednostavno – dosadna. Odmah je jasno – Vi trebate adaptaciju kupaonice! Kako smo ipak svjesni da za to treba vremena i novca, nudimo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći da s mnogo manjim financijskim sredstvima više uživate u svojoj kupaonici – barem dok se ne odlučite na adaptaciju.

 

Prvo što trebate učiniti je pažljivo pogledati svoju kupaonicu i ocijeniti što Vam se u njoj najmanje sviđa. Prvo što trebate učiniti je pažljivo pogledati svoju kupaonicu i ocijeniti što Vam se u njoj najmanje sviđa. Odlučite se za neku temu, boju ili stil kojim želite da Vaša kupaonica zrači i probajte ga primijeniti na postojeće stanje. Naravno – budite razumni – ako imate suvremenu armaturu i keramiku, ne pokušavajte kupaonicu urediti u empire stilu, a podrazumijeva se da vrijedi i obratno. Dobar ugođaj prostorije tvore boja, rasvjeta, materijali i uobičajeni predmeti prezentirani na zanimljiv i inovativan način. Obzirom da je u ovom slučaju pretpostavka da želite unijeti promjene bez većih građevinskih radova, sugerirat ćemo Vam ono što možete učiniti s opremom i oblogama koje već postoje u Vašoj kupaonici.
 

  • Boje i uzorci

U svim člancima o uređenju interijera boje se najviše spominju, pa ćete sigurno ovdje pročitati nešto što ste i sami znali. Ipak, na neke greške, koje se pri korištenju boja u interijeru često događaju, treba uvijek iznova upozoriti.

Ako na zidovima i podu imate monotone tamne pločice, nepokriveni dio zida, a obavezno strop, obojajte nekom drugom bojom. Ako je Vaša kupaonica niskog stropa i malih dimenzija - birajte vrlo svijetle nijanse, a ako je strop viši od prosjeka – imate mnogo više mogućnosti: od jakih boja koje će oživjeti monotoniju tamnih pločica, do neutralnih boja koje kasnije možete ukrasiti nekom aplikacijom.

Pazite kako kombinirate boje: s tamno smeđom odlično se slažu svjetlije nijanse travnato zelene, ledeno plava, bež i narančasto-žuta. Crna podnosi mnoge boje, ali najljepše ugođaje stvara s bijelom, zlatnom (žutom), srebrnom (sivom). Tamnoplave pločice osvježite bijelom, bež ili svijetlom bojom lavande.

Pazite kako kombinirate boje: s tamno smeđom odlično se slažu svjetlije nijanse travnato zelene, ledeno plava, bež i narančasto-žuta.

Ako je postojeća obloga Vaše kupaonice svijetla – bijela, neutralna ili pastelna – rješenje je jednostavnije jer u svijetlu kupaonicu možete unijeti mnogo bojom bogatih detalja i lako primijeniti omiljenu boju. Niske stropove ipak ne bojajte „težim“ nijansama bilo koje boje.

Svaku kupaonicu možete oživjeti i prostirkom za pod, te setom novih ručnika u istoj ili dobro složenim različitim bojama.

Pronađite u sljedećim primjerima ideju za osvježenje kupaonice!

bijela+crna+žuta

Unatoč tome što tamo provodimo mnogo vremena, kupaonice se često ne sviđaju čak ni njihovim vlasnicima.

Kupaonicu na slici  doživljavamo potpuno drugačije nakon samo nekoliko jednostavnih zahvata: vinilni pod obojan je jednim slojem crne boje, kupljen je crno-bijeli zastor za tuširanje, prostirka, platnena roleta žute boje, te pletena košara za rublje. Kao dekoracija postavljena je paprat uz kadu. Promijenjena je daska za wc i to je sve - pločice i boja zida ostali su netaknuti!

Ako i vi imate sličnu kupaonicu, a ova Vam se kombinacija svidjela, možda ideju dobijete iz ove dvije fotografije crno-žutih interijera koje posebno odgovaraju visokim i starim stanovima starinskog tipa. Upotrijebite samo boju ili tapete, dekorativno ogledalo ili luster!
 

prugasto

  Pruge su osobito korisne ako treba vizualno korigirati prostoriju: učiniti ju višom (vertikalne pruge) ili širom (horizontalne).


Prugasti primjer: dobro složene boje u prugastom uzorku mogu biti idealan izbor za oživljavanje kupaonice u kojoj je prevladavala samo jedna boja. Pruge su osobito korisne ako treba vizualno korigirati prostoriju: učiniti ju višom (vertikalne pruge) ili širom (horizontalne). Takav uzorak najlakše je nanijeti kao tapetu iznad obloge (ako postoji) ali može se izvesti i bojom. Ne zaboravite s prugama uklopiti i ostale detalje u kupaonici!
 

obojite sve

Ako ste hrabar i dinamičan tip, napravite sa svojom starom visokom kupaonicom nešto ludo

U kupaonici gore nije napravljeno ništa nego obojeni svi zidovi u boju breskve. Možda to i nije Vaša omiljena boja, ali morate priznati da je dojam mnogo bolji nego prije!

Možete li možda i Vi obojiti sve?! Ako ste hrabar i dinamičan tip, napravite sa svojom starom visokom kupaonicom nešto ludo: obojite ju cijelu istom (vodootpornom, perivom) bojom lude nijanse, postavite bakin luster i ogledalo iz antikvarijata, a vaša će kupaonica izgledati kao djelo dizajnera!

moć tapeta i aplikacija

Nekoliko smo puta kao opcije za kupaonicu naveli tapete. Iako one tamo nisu najsretnije rješenje,  moguće ih je postaviti i održavati zahvaljujući njihovim posebnim svojstvima. To nisu iste tapete kakve biste postavili u spavaću sobu - ove su otporne na vlagu i možete ih obrisati, ali najbolje bi bilo kada biste oko sanitarnih uređaja ipak (p)ostavili pločice.

  • Rasvjeta

Rasvjeta je druga najvažnija stvar kad želite razbiti monotoniju prostora.


Rasvjeta je druga najvažnija stvar kad želite razbiti monotoniju prostora. Imate li jednu bezličnu visilicu ili plafonjeru, razmislite o kupovini novog rasvjetnog tijela. Pri izboru budite kreativni, ali pažljivi – materijal i oblik elementa mora odgovarati potrebama kupaonice (saznajte više o tome u članku Kvalitetno osvjetljenje kupaonice je važno). Druga je mogućnost osigurati dodatan izvor svjetla koji bi stvorio ljepši ugođaj ili naglasio neku zanimljivost u kupaonici. Ako ste u mogućnosti usmjerite rasvjetu na razne elemente unutar prostorije da bi svjetlost bila manje jednolična, no nemojte to činiti na uštrb opće kvalitete osvjetljenja. Što sve možete učiniti, pogledajte u nastavku članka.

Na gornjem primjeru “makeovera” kupaonice vidi se koliko rasvjeta ima utjecaja na ambijent - od bezlične, stvorena je prava ženska kupaonica - ljubičaste nijanse, diskretna rasvjeta i nježan luster - savršeno za kupku!

Rasvjetna tijela prikazana na slici teško ćete naći, ali dobra su ilustracija kako mašta može iznjedriti fantastične kreacije koje bi zasigurno svaku kupaonicu učinile zanimljivom!

Rasvjetna tijela prikazana na slici teško ćete naći, ali dobra su ilustracija kako mašta može iznjedriti fantastične kreacije koje bi zasigurno svaku kupaonicu učinile zanimljivom! Za svoju kupaonicu nađite sličan suvremeni ili stilski komad.

  • Namještaj

Ovisno o veličini kupaonice, u nju može stati od jednog do više komada namještaja.

Ovisno o veličini kupaonice, u nju može stati od jednog do više komada namještaja. Pod namještajem za kupaonice uglavnom podrazumjevamo police za odlaganje ručnika, kozmetike i sličnih uporabnih predmeta. Osim toga, u prosječnoj kupaonici najčešće imamo još samo košaru za rublje i kukice za vješanje odjeće ili ručnika. U većim kupaonicama možemo naći i komad predviđen za sjedenje, te stolić za odlaganje ili za šminkanje. Bez obzira koliko stane u Vašu kupaonicu, neka odabir bude maštovit. Upustite li se u veći trošak, možete kupiti kvalitetne i super-funkcionalne i zanimljive ormariće za male kupaonice, a s malim budžetom možete uz malo truda napraviti jedinstvene plohe za odlaganje.

Zamijenite staru košaru za rublje novom, posve dugačijom; platno za tuširanje odaberite u neočekivanom i intrigantnom uzorku

Zamijenite staru košaru za rublje novom, posve dugačijom; platno za tuširanje odaberite u neočekivanom i intrigantnom uzorku, a ručnike objesite na nekarakteristične vješalice – odmah ćete primijetiti promjenu. Provjerite dalje kako to može izgledati.
Nitko ne može zanijekati da je kupaonica s biciklom zanimljiva.

Nitko ne može zanijekati da je kupaonica s biciklom zanimljiva.  Ako Vam je to previše, odlučite se za neobične kukice za vješanje ručnika, za bogat i oslikan zastor na kadi, a ako imate mjesta možete upotrijebiti i paravan. Imate li dovoljnu visinu kupaonice na gornji dio zida postavite kutije-police raznih veličina koje lako možete napraviti i sami.

  • Ogledala i druga dekoracija

Dekoracija je nešto o čemu sud uglavnom donosimo na osnovi vlastitog ukusa, pa pravog recepta koji bi se svidio svima ustvari nema.

Poglavlje o dekoraciji moglo bi biti beskonačno dugo. Dekoracija je nešto o čemu sud uglavnom donosimo na osnovi vlastitog ukusa, pa pravog recepta koji bi se svidio svima ustvari nema. Što Vam onda možemo predložiti? Prvo, ako Vam je kupaonica skučena ne pokušavajte ju oživjeti stotinama sitnica – smetat će Vam i neće izgledati dobro. Radije se odlučite na primijenjeni dizajn – neka predmeti koje ionako morate imati u kupaonici budu inovativni i primjetni. Jedan do dva takva predmeta, npr. ogledalo i prostirka na podu, bit će sasvim dovoljni.

U velikim kupaonicama radije se odlučite na jedan veći dekorativni element, nego na mnogo malih. To može biti uporabni predmet, ali i samo ukras. Naglasite ga rasvjetom, a pri smještaju pazite da ne omete funkcionalnost kupaonice.

Dekorativni element u kupaonici mogu biti i razne zidne aplikacije – naljepnice, tapete i sl. koje možete staviti na pločice ili na gole zidove.

Dekorativni element u kupaonici mogu biti i razne zidne aplikacije – naljepnice, tapete i sl. koje možete staviti na pločice ili na gole zidove. Rezultat može biti neočekivano dobar. Imate li stan u staroj zgradi, pa je strop uistinu visok, zračni prostor kupaonice može postati „element iznenađenja“ u Vašoj kupaonici: mobili, inovativna rješenja za pohranu ili sasvim neočekivani predmeti mogu prostor prezentirati u sasvim novom svjetlu i učiniti ga atraktivnim. Nemate ideje za tako nešto? Pogledajte što smo otkrili!

  • Miris

Možda Vam se to doista čini neobično, ali miris znatno utječe na našu percepciju prostora.

Možda Vam se to doista čini neobično, ali miris znatno utječe na našu percepciju prostora. Umjesto intenzivnih i umjetnih osvježivača zraka, upotrijebite aromatična ulja ili u kupaonicu stavite svježu, odnosno suhu lavandu. Lijepe aroma-lampe i bilje osim njuha razveselit će i oko!

Želimo Vam sreću s osvježenjem Vaše kupaonice, a ako ne uspijete – zovite nas!

{fshare}

 

Adaptacije kupaonica - Adaptacije d.o.o.