Tlocrtna preinaka kupaoniceprilagodite kupaonicu sebiTlocrtne preinake koje uključuju rušenje i izvedbu novih zidova, izmještanje instalacija i sl. često nam se čine kompliciranima i nerado se na njih odlučujemo. Osim što takve promjene često podrazumijevaju znatno financijsko ulaganje, smeta nam i manjak komfora tijekom radova, nesigurnost u kvalitetu novog rješenja i njegove izvedbe. Situacija je još kompliciranija ako se radi o stanu, gdje moramo voditi računa i o sigurnosti ostalih stanara zgrade. Bez obzira na to, ne treba zaboraviti kako se naše životne -  a time i prostorne potrebe mijenjaju, te da adaptacijom stana možemo znatno popraviti kvalitetu vlastitog života, čak i ako se promjene odnose samo na kupaonicu.


Zbog toga smo Vam odlučili prikazati situaciju u kojoj je nevelika tlocrtna prilagodba kupaonice, olakšala svakodnevicu jednoj obitelji.Zbog toga smo Vam odlučili prikazati situaciju u kojoj je nevelika tlocrtna prilagodba kupaonice, olakšala svakodnevicu jednoj obitelji. Nismo ulazili u detalje radova, jer smo se ovdje posvetili isključivo postizanju tlocrtne funkcionalnosti pri adaptaciji prostora.

Radi se o trosobnom stanu tročlane obitelji, čija kupaonica nije mogla zadovoljiti dnevne potrebe stanara. Naime, osim male površine, problem je predstavljala nemogućnost istovremene upotrebe u jutarnjim satima kada je kupaonica svima bila neophodna. Dakle, osnovni zahtjevi bili su osigurati komforniji prostor za tuširanje, te omogućiti istovremenu upotrebu umivaonika i wc-a, odnosno tuša. Postojeće stanje nije pružalo velik broj mogućnosti za prilagodbu. Jedina prostorija koja se mogla “žrtvovati” bilo je malo spremište između kupaonice i spavaće sobe, široko tek 120cm. 

Zbog položaja dimnjaka i nosivih zidova, te smještaja kanalizacije, nisu bile moguće radikalne promjene ni znatna rušenja, pa se kao najbolje rješenje pokazalo ono u kojem se uklanja zid između spremišta i postojeće kupaonice (do obzida dimnjaka). Time se prostorije spajaju u jednu, veću. Nadalje, zatvoren je postojeći ulaz u kupaonicu, a novi je organiziran na mjestu ulaza u bivše spremište. 

Novonastali prostor funkcionalno je podijeljen u dvije cjeline: prvu s umivaonicima, te drugu - s tušem, nužnikom, te strojem za pranje rublja. Da bi mogle zasebno funkcionirati, one su međusobno odvojene vratima i imaju odvojeno paljenje rasvjete.  Stijena, tj, vrata koja dijele prostoriju, izvedena su od bojanog kaljenog stakla koje je translucentno (ali ne i transparentno), kako bi korisnik wc-a sačuvao privatnost za vrijeme istovremenog korištenja oba prostora.

Dosadašnja mala kada za tuširanje zamijenjena je većim prostorom tzv. walk-in-shower-om, koji uključuje zidnu instalaciju tuša i odvod izveden u podu (s prikladnim nagibom za otjecanje vode). Dimenzije tog prostora su 90x110cm. Prostor za tuširanje s dvije je strane omeđen zidom, dok su ostale dvije ograđene staklenim stijenama istog tipa kao i ona već spomenuta. Nužnik i stroj za pranje rublja zauzimaju najdublji dio prostorije, u blizini kanalizacijske vertikale.

Važno je da su svi elementi smješteni tako da je omogućena njihova jednostavna i pravilna upotreba, s dovoljno međuprostora.Važno je da su svi elementi smješteni tako da je omogućena njihova jednostavna i pravilna upotreba, s dovoljno međuprostora.

Grijač tople vode (bojler) koji se do tada nalazio u spremištu premješten je u hodnik - u nišu nastalu uvlačenjem zida u kojem se ranije nalazio ulaz u kupaonicu. Kupaonici je dodan jedan radijator za sušenje ručnika (uz umivaonik), a zadržan je i već postojeći ispod prozora.

Osim uobičajenih radova, bilo je potrebno učiniti lokalne prilagodbe na električnoj i vodovodnoj instalaciji, kanalizaciji i instalaciji grijanja.

Rasvjeta je organizirana u četiri skupine. Prve dvije uključuju osnovnu stropnu rasvjetu posebno za manji, a zatim i za veći dio prostorije. Slijedi jedna skupina manjih rasvjetnih tijela iznad umivaonika i ogledala, te rasvjeta prostora za tuširanje. Obzirom da postoji prozor, kupaonica je opskrbljena i prirodnim svjetlom i ventilacijom.

Pod je obložen tamnoplavim kvadratnim keramičkim pločicama, a zidovi bijelim, istog formata. U prostoru za tuširanje učinjeno je suprotno, kako bi prostor bio dinamičniji. Staklene pregrade zelene su boje.

Nadamo se da Vas je ovaj primjer potaknuo da o adaptaciji vlastite kupaonice ne razmišljate samo s aspekta estetike i kvalitete ugrađene opreme. Jednako je važno pri planiranju razmišljati o potrebama korisnika i osigurati da novouređeni prostor ispunjava sve praktične zahtjeve. Dodatne informacije o planiranju kupaonice, smještaju elemenata, izvedbi i sličnim temama, potražite u ostalim člancima na našem portalu.


 {fshare}

Tloctna preinaka kupaonice - Adaptacije d.o.o.