Grijanje na lijep načinkupaonski radijatori imaju više funkcija


Pitate se kakve veze harfa ima s ovom temom?

Pitate se kakve veze harfa ima s ovom temom?Da, iznanađujuće, ali to je ustvari električni radijator!

Iako ne znamo nijednog kupca ovako egzotičnog radijatora, dobar je prikaz toga što se s radijatorima dogodilo tijekom zadnja dva desetljeća.

Činjenica da je danas u gotovo svakoj stambenoj prostoriji smješten bar jedan radijator, nagnala je dizajnere da osmisle različite tipove grijaćih elemenata. Naime, nema svaka prostorija u stanu jednake estetske zahtjeve, niti svi stanari jedne zgrade žele uvijek iste radijatore. U pomno uređenim interijerima u kojima je svaki detalj izabran i kvalitetan, ne bi trebalo zanemariti ni izbor radijatora.

U kupaonici, radijatori su uglavnom drugačiji nego u ostatku stana – osim za grijanje prostora na njima grijemo i ručnike, a zbog smanjenih prostornih mogućnosti često nisu smješteni tako da daju maksimalan učinak.

Novi radijatori, koje ćete izabrati za svoju kupaonicu, mogu biti obojeni, sjajni, praktični, sasvim nenametljivi ili dominantni. Velik izbor i odličan dizajn omogućili su da radijator postane savršeno uklopljena dekoracija Vašeg prostora. Neki radijatori proizvedeni su s ciljem maksimalne učinkovitosti, a nekima je funkcija podređena dobrom dizajnu.

Izbor radijatora ovisi o veličini i stilu vaše kupaonice, te naravno- potrebama za toplinom. To znači da konačan izbor pojedinog grijaćeg tijela donosimo na osnovi omjera cijene i toplinskog učinka.

Pogledajte neke od suvremenih modela, a zatim odlučite koji su najprikladniji za Vašu kupaonicu.Razlikujemo kompaktne radijatore, radijatore za ručnike, grijaće ploče, niskotemperaturne, klasične i druge radijatore. Njihova je svrha da prostor griju zračenjem ili konvekcijom.

Kompaktni su idealni za male prostore, a uz to su nenametljivi i lako ih je uklopiti u svaki stil uređenja, dok su tradicionalne radijatore od lijevanog željeza postupno zamijenili drugi tipovi, uglavnom zbog teškoća s manevriranjem i nezgrapnog izgleda.

Kupaonski radijatori (za ručnike) postoje u raznim varijantama, a posebno su popularni oni u obliku svinutih cijevi jer mogu biti vrlo atraktivni i raznolikog dizajna.

Radijatori se mogu razvrstati i prema materijalu pa razlikujemo lijevanoželjezne, aluminijske i radijatore izrađene od čeličnog lima (limeni ili pločasti), ali i posebne granitne, mramorne,  keramičke i druge električne „radijatore”.

Već smo spomenuli da je lijevanoželjeznih radijatora sve manje, iako je njihova velika masa idealna za zadržavanje topline.  Mnogo više se koriste čelični jer imaju dobar omjer cijene i učinkovitosti. Njih ne sačinjavaju članci, već su kompaktni, a možete ih kupiti određenih dimenzija i boja. Limeni radijatori mogu se primjeniti za dvocjevno ili jednocjevno grijanje.

Aluminijski se radijatori, za razliku od kompaktnih, sadrže od članaka koji se povezuju tvorničkim spojnicama i tvore grijaće tijelo po potrebi. Druga razlika u odnosu na spomenute tipove je i ta da toplinu daju konvekcijom, a ne zračenjem. Zrak struji među rebrima i zagrijava se. Takvi radijatori su lagani, jednostavni za montažu, otporni na koroziju, a zahvaljujući mogućnostima završne obrade – i lijepi.

Pogledajte neke od suvremenih modela, a zatim odlučite koji su najprikladniji za Vašu kupaonicu:

Ovo je prizor koji nam je vjerojatno poznat iz većine današnjih kupaonica u stanovima – vertikalni radijatori u obliku ljestvi, smješteni iza vrata kupaonice.

Ovo je prizor koji nam je vjerojatno poznat iz većine današnjih kupaonica u stanovima – vertikalni radijatori u obliku ljestvi, smješteni iza vrata kupaonice. Vertikalni radijatori pogodni su za male prostore jer ne zauzimaju ionako pretrpan prostor uz donji dio zidova. Određujući potrebnu visinu (količinu topline) prije kupovine možemo ispuniti sve potrebe za grijanjem svoje kupaonice. Ipak, ovakav smještaj radijatora, iako je uglavnom jedini mogući, nije idealan: ukoliko su vrata Vaše kupaonice većinu vremena otvorena, vratno krilo i stvari obješene na njega smanjuju učinkovitost grijaćeg tijela. Raspon cijena je velik.

 

Ovo je lijep i jednostavan radijator koji se također može dimenzionirati u smislu dužine i broja prečki.

Ovo je lijep i jednostavan radijator koji se također može dimenzionirati u smislu dužine i broja prečki. Za razliku od „ljestava“, ovdje je svaka prečka montirana pojedinačno, pa je dojam sasvim drugačiji. Možete ih nabaviti presvučene kromom ili obojene  - ovisno o uređenju ostatka kupaonice, a mogu se montirati i vertikalno. Moguć je i sasvim nepravilan raspored, u grupama ili pojedinačno -  što ostavlja vlasniku mnogo kreativne slobode. Dostupni su kao grijaća tijela na struju ili na vruću vodu, a moguća je i kombinacija.

 

Ove pravokutne „zmije“ izvedene su od svinutih cijevi u nehrđajućem, kromom presvučenom čeliku.

Ova pravokutna „zmija“ izvedene su od svinutih cijevi u nehrđajućem, kromom presvučenom čeliku. Mogu se naručiti u velikom broju visina, širina i završnih obrada. Cijena je od 600 do 1200 eura, ovisi o veličini i završnom sloju.

 

 

Radijatori u obliku spajalice ne mogu ostati neprimijećeni. Funkcionalni i zanimljivi, napravljeni su od čelične cijevi, a mogu biti bojani ili kromirani.

Radijatori u obliku spajalice ne mogu ostati neprimijećeni. Funkcionalni i zanimljivi, napravljeni su od čelične cijevi, a mogu biti bojani ili kromirani.

 

 

Želite li radijator koji privlači pažnju, jednostavan je i vertikalan – ovo može biti vaš odabir.
Želite li radijator koji privlači pažnju, jednostavan je i vertikalan – ovo može biti vaš odabir. Još jedan u nizu radijatora od čeličnih cijevi dizajniran je kao niz vješalica za odjeću. Cijena mu je od 650 eura.

 

 

Ovaj zanimljivi radijator izveden je od kromiranog čelika u obliku police s prečkom, a na njega možete složiti ili objesiti ručnike.
Ovaj zanimljivi radijator izveden je od kromiranog čelika u obliku police s prečkom, a na njega možete složiti ili objesiti ručnike.  Njegova visina je mala, pa u tom smislu ne zahtjeva veliku površinu zida. Ipak - dubok je, pa bi mogao biti smetnja u kupaonicama jako male tlocrtne površine.

 

 

Sljedeća dva radijatora ustvari su varijacija vertikalnih radijatora u obliku ljestava.
Sljedeća dva radijatora ustvari su varijacija vertikalnih radijatora u obliku ljestava. Mijenjanjem gustoće prečaka, njihove duljine, profila cijevi (ili mijenjanjem cijevi u plohe), stvara se sasvim drugi dojam. Pogotovo je to primjetno kod velikog radijatora koji više i nije vertikalan, a elementi su zakrivljeni poput vala.

 

 

Radijatori ovog tipa imaju samo jednu prečku, ali ako Vam više nije potrebno – dobar su izbor.
Radijatori ovog tipa imaju samo jednu prečku, ali ako Vam više nije potrebno – dobar su izbor. Jednostavnog, geometrijskog oblika, mogu se uklopiti u klasične i suvremene interijere.

 

 

Sljedećih nekoliko radijatora naprosto oduševljava!
Sljedećih nekoliko radijatora naprosto oduševljava! Prvi je ovaj radijator – mjesec izveden od 8 mm debelog aluminijskog lima i ukrašen cvjetnim motivom. Cijena mu je oko 2300 eura.

 

 

Na isti način izvedeni su i radijatori ispod (muški i ženski likovi) koji na humorističan način oblikuju vertikalne radijatore za privatne ili javne prostore toaleta i kupaonica.
Na isti način izvedeni su i radijatori ispod (muški i ženski likovi) koji na humorističan način oblikuju vertikalne radijatore za privatne ili javne prostore toaleta i kupaonica. Dostupni su u električnoj ili toplovodnoj varijanti, visoki oko 170cm, ali snaga im je umjerena.

 

 

Posljednji od radijatora istog tipa pokazuje koliko taj nekad neugledni grijaći element može biti elegantan.
Posljednji od radijatora istog tipa pokazuje koliko taj nekad neugledni grijaći element može biti elegantan. Svojom estetikom lako može postati središnja točka Vaše kupaonice, a ništa manje značajna je i njegova učinkovitost. Dizajnom se uklapa u kupaonice različitog ugođaja, a proizveden je izrezivanjem dekoracije u tankom limu.

 

 

Ova dva vertikalna radijatora uočljivi su dekorativni i funkcionalni elementi za Vašu kupaonicu.
Ova dva vertikalna radijatora uočljivi su dekorativni i funkcionalni elementi za Vašu kupaonicu. Lijevi je dizajniran po uzoru na tradicionalne pregradne elemente u azijskim kućama. Dostupan je u samo jednoj veličini 0,5m x 1,8m, ali mogu se poslagati jedan do drugog. Proizvode se s različitom gustoćom  mreže u srebrnoj, crnoj i bijeloj boji. Drugi radijator posebnim je materijalom „omotan“ mrežom po uzoru na vegetaciju.

 

 

Radijator na slici objedinjuje dekorativnu namjenu, funkciju grijanja i prečke za ručnike.
Radijator na slici objedinjuje dekorativnu namjenu, funkciju grijanja i prečke za ručnike. Sastoji se od ovalnih cijevi koje se slažu jedna iza druge i međusobno su povezane. Radijator se može montirati horizontalno i vertikalno, a dostupan je u više završnih obrada. Predviđen je za grijanje toplom vodom.

 

 

Ovaj dizajnerski grijaći element na električni je pogon, a izrađen je od presvučene grafitne ploče u koju su ugrađeni grijači.
Ovaj dizajnerski grijaći element na električni je pogon, a izrađen je od presvučene grafitne ploče u koju su ugrađeni grijači. Obloga je poseban kompozitni materijal na bazi akrilne smole koji je izdržljiv i dugotrajan. Koristi se u interijerima raznih namjena zbog svoje kvalitete i estetske vrijednosti. Lak je za održavanje i jednostavan za rukovanje.

 

 

Gotovo tradicionalan oblik radijatora malim je, ali uspješnim, dizajnerskim zahvatima postao dekorativni komad koji zaista može “osvojiti” suvremenu kupaonicu.
Gotovo tradicionalan oblik radijatora malim je, ali uspješnim, dizajnerskim zahvatima postao dekorativni komad koji zaista može “osvojiti” suvremenu kupaonicu. Vrhovi “rebara” savinuti su prema prostoru i postali su kukice na koje možemo vješati ručnike. Ostavimo li ga praznog, i dalje oduševljava inventivnom formom.

 

I naposlijetku, bez obzira koji radijator ugradili – budite pažljivi s energijom. Ugradite grijaća tijela prikladna Vašim potrebama, ne držite prozore otvorenima dok je grijanje uključeno, ugradite termostatske ventile i temperaturu podešavajte približno normama: 20 - 22C u dnevnoj sobi i tek stupanj-dva viša u kupaonici.

 {fshare}

 

Grijanje na lijep naćin - Adaptacije d.o.o.