Planiranje kupaonice: osnoveprilagodite kupaonicu sebi

 


 

planiranje kupaonice osnove
Izvesti dobru kupaonicu koja zadovoljava sve zahtjeve korisnika, tehničke i higijenske uvjete (a uz to je i lijepa) moguće je samo uz pažljivu pripremu i planiranje. Pristup problemu različit je gradite li novu kuću, adaptirate li već postojeću kupaonicu ili unutar prostora postavljate kupaonicu tamo gdje ona prije nije bila. Osim toga, nije svejedno da li je spomenuta kupaonica u prizemlju ili na katu. Već se iz toga može zaključiti da je planiranje i izvedba kupaonice nešto različita od drugih prostorija, te da joj je potrebno posvetiti posebnu pažnju.

 

Idealan smještaj kupaonice obzirom na osunčanje, u našem je podneblju jugoistok, odnosno sjeveroistok.
Idealan smještaj kupaonice obzirom na osunčanje, u našem je podneblju jugoistok, odnosno sjeveroistok. Iako ova smjernica nije beznačajna, razumljivo je da će na smještaj Vaše kupaonice utjecati još mnogo čimbenika: vrste kupaonice koju gradite (gostinjska, dječja, priručna, s wc-om ili bez itd.), zatim smještaj samog objekta, postojeća instalacijska mreža itd. Naravno, ako je riječ o adaptaciji postojeće kupaonice, stranu svijeta ne možete birati.

Kupaonica bi trebala biti smještena uz vanjski zid, tako da je opskrbljena prirodnim svjetlom i svježim zrakom, ali opet – i tu treba razmotriti kontekst.
Kupaonica bi trebala biti smještena uz vanjski zid, tako da je opskrbljena prirodnim svjetlom i svježim zrakom, ali opet – i tu treba razmotriti kontekst. Često se priručne (gostinjske) kupaonice ili wc – i postavljaju u blizini ulaza što može rezultirati smještajem na uličnom pročelju, što se ne preporučuje. Isto tako – u vezi smjera kupaonice – jug i jugoistok su strane svijeta za optimalno osunčanu dnevnu sobu, pa ne postavljajte tamo kupaonicu ako biste na taj način oštetili neku od glavnih prostorija stana ili kuće. Potrebno je odvagnuti što dobivamo, a što gubimo pojedinim promjenama u rasporedu, te na temelju toga donijeti odluku.

U pravilu, sanitarne prostorije u samostojećim obiteljskim kućama nikada nije potrebno ostaviti bez prirodnog svjetla i zraka, dok je kod stambenih zgrada i kuća u nizu situacija drugačija. Zbog veće količine vlage, mnogo je važnije osigurati prirodnu ventilaciju kupaonici nego samom wc-u. Nešto više riječi o ventilaciji sanitarnih prostora pročitajte u drugim člancima koje smo za vas pripremili.

U kupaonicu nikako ne biste trebali ulaziti iz dnevnog boravka ili kuhinje, već iz prostora komunikacije (hodnika) ili u određenim slučajevima – spavaće sobe.
U kupaonicu nikako ne biste trebali ulaziti iz dnevnog boravka ili kuhinje, već iz prostora komunikacije (hodnika) ili u određenim slučajevima – spavaće sobe. Ako se pristup iz dnevnog boravka ne može izbjeći, potrebno je kupaonici ili wc-u izvesti pretprostor kako ne bi došlo do širenja vlage ili neugodnih mirisa u prostorije boravka i blagovanja, te kako bi osigurali privatnost korisniku kupaonice. Takav pretprostor može biti minimalnih dimenzija, a ako se izvede nešto veći, može se koristiti za spremanje sredstava za čišćenje, ručnika i sličnih svari. Podrazumijeva se da je u tom slučaju prostor uvijek potrebno držati organiziranim i urednim, kako bi pristup kupaonici ostao neometen, a to uglavnom znači postavljanje ugradbenog ili običnog ormara za već navedene potrepštine.

Kada se radi o kupaonici koja pripada određenoj spavaćoj sobi ili grupi soba, direktan ulaz u kupaonicu bilo bi bolje zamijeniti ulazom s pretprostorom, iako su moguće i ostale tlocrtne varijante.
Kada se radi o kupaonici koja pripada određenoj spavaćoj sobi ili grupi soba, direktan ulaz u kupaonicu bilo bi bolje zamijeniti ulazom s pretprostorom, iako su moguće i ostale tlocrtne varijante. Tako dvije dječje sobe mogu koristiti kupaonicu smještenu između njih na dva načina: prvi - da svaka soba ima svoja vrata direktno u kupaonicu, ili drugi - da kupaonica sa sobama ima vlastiti pretprostor (hodnik) iz kojeg se ulazi u svaku prostoriju zasebno. Naravno, drugo rješenje povećava broj vrata, što traži i veću površinu kupaonice, ali u nekim slučajevima može biti opravdano.

Takav slučaj je kod kupaonica koje osim određenoj sobi služe i povremenoj upotrebi drugih korisnika – npr. gostinjska soba s kupaonicom: kupaonica može imati vrata i iz spavaće sobe i iz hodnika. Kupaonica se funkcionalno može povezati s garderobom i/ili sobom za pranje i sušenje rublja (ako postoji).

Pregledavate li kataloge interijera, zasigurno ste primijetili rješenja u kojima se spavaća soba i kupaonica nalaze u istom, velikom prostoru, a ako su odijeljeni – to je učinjeno transparentnom staklenom stijenom.
Pregledavate li kataloge interijera, zasigurno ste primijetili rješenja u kojima se spavaća soba i kupaonica nalaze u istom, velikom prostoru, a ako su odijeljeni – to je učinjeno transparentnom staklenom stijenom. Iako se takva kupaonica (gotovo spojena sa spavaćom sobom) može učiniti atraktivnom idejom, to opet može izazvati razne higijenske i funkcionalne probleme. Mogli bismo reći da je koncept vizualno i fizički povezane sobe i kupaonice predodređen za vrlo ekstravagantne interijere u kojima kupaonica nije u svakodnevnoj upotrebi.

Planirate li adaptaciju postojeće kupaonice, ili Vam je ona potrebna tamo gdje do sada nije postojala, srest ćete se s problemima vezanima za instalacije vodovoda i kanalizacije, što se pogotovo odnosi na slučajeve kada adaptirate prostor na katu.
Planirate li adaptaciju postojeće kupaonice, ili Vam je ona potrebna tamo gdje do sada nije postojala, srest ćete se s problemima vezanima za instalacije vodovoda i kanalizacije, što se pogotovo odnosi na slučajeve kada adaptirate prostor na katu. Naime, dok s vodovodom imamo određenu „slobodu“, način na koji provodimo kanalizaciju zahtjeva vrlo određena rješenja.

Svi elementi kupaonice (i kuhinje) u višekatnom objektu spojene su na jednu ili nekoliko kanalizacijskih vertikala, pri čemu je potrebno izvesti propisan pad kanalizacijske horizontalne cijevi koja element spaja sa spomenutom vertikalom. Taj bi pad trebao biti 1.2%, što znači da s udaljenošću elementa od vertikale raste i potrebna visina za provođenje cijevi. Kako su kanalizacijske cijevi wc-a velikog poprečnog presjeka, ne provode se kroz podnu ploču već ispod ( u iznimnim slučajevima i iznad nje). To znači da bi trebali veliku visinu prostorije ispod kupaonice da bi pravilno proveli i obložili kanalizacijsku cijev. Ukoliko se to i učini, na katu ispod obično se izvodi spušteni strop ili se oblaže samo cijev. Takva izvedba nije samo radi estetike, nego i zvučne izolacije (kako nas ne bi ometali neugodni kanalizacijski zvukovi).

Treba spomenuti kako se i wc školjke izvode sa zidnim ili podnim kanalizacijskim priključkom
Treba spomenuti kako se i wc školjke izvode sa zidnim ili podnim kanalizacijskim priključkom, pa ovisno o tome kako se kanalizacija vodi do vertikale – takvu školjku kupujemo. Iz svega navedenog  proizlazi da kupaonica ne može biti baš bilo gdje -  pa čak i ako se radi o obiteljskoj kući - već je najpovoljnije ako je moguće izvesti najkraći spoj na postojeću kanalizacijsku vertikalu.

 

Načini kojima u već postojećem prostoru možete smjestiti novu kupaonicu mogu biti vrlo kreativni. Primjer je ovaj impresivan i zastrašujuć wc izveden u okviru adaptacije stana na petnaestom katu.
Načini kojima u već postojećem prostoru možete smjestiti novu kupaonicu mogu biti vrlo kreativni. Primjer je ovaj impresivan i zastrašujuć wc izveden u okviru adaptacije stana na petnaestom katu. Riječ je o novoizvedenom wc-u smještenom u nekadašnje okno lifta, što ne bi bilo toliko nevjerojatno da pod nije – stakleni. Time je svaki odlazak u toalet postao, bar naizgled – prava avantura. Odluka o tome gdje će biti Vaša prva kupaonica i tko će ju koristiti, prvi je korak u uspješnom planiranju Vaše kupaonice (ili wc-a). 

Za svaku Vašu ideju postoji odgovarajuće rješenje, samo je pitanje koliko ste novca i vremena spremni uložiti u njezinu realizaciju. Ako niste sigurni koliko je Vaš izbor opravdan i postoji li bolji način da zadovoljite svoje potrebe i želje – obratite se arhitektu.


 {fshare}

Planiranje kupaonice: Osnove - Adaptacije d.o.o.