20 PRAVILA FENG SHUI KUPAONICAfeng shui pravila koje morate znati

 Kupaonice su se tijekom stoljeća uvelike promjenile.

Kupaonice su se tijekom stoljeća uvelike promijenile, a ako o njima govorimo u kontekstu Feng Shuija razlika je još primjetnija.Kupaonice su se tijekom stoljeća uvelike promijenile, a ako o njima govorimo u kontekstu Feng Shuija razlika je još primjetnija. Naime, energetski utjecaj toaleta i kupaonica prema toj se vještini uvijek smatrao nepovoljnim, pa su se ti “prljavi” prostori smještali izdvojeno od ostalih dijelova kuće - na sigurnoj udaljenosti. Danas je to nezamislivo, jer su kupaonice postale sastavni i sve važniji dio svakog stambenog prostora.

Problem pomirenja filozofije Feng Shuija i suvremenih kupaonica još je izraženiji  u stanovima, gdje je ponekad nemoguće ostvariti povoljnu orijentaciju i smještaj kupaonice. Dobra stvar u cijeloj priči je činjenica da su i kupaonice evoluirale – više nisu vlažne, mračne i prljave, već sve češće poprimaju obilježja ugodnih oaza za opuštanje. Tim je i njihova uloga u stambenom prostoru postala pozitivnija.

Kupaonica je, kao i kuhinja, mjesto s mnogo Vode, a u stanu se može pojaviti u bilo kojoj zoniMožda ste se zapitali zašto se onda kupaonica smatra lošim Feng Shuijem, pogotovo kad je kupanje u povijesti čovječanstava često bilo uzdignuto na razinu svetog rituala. Kupaonica je, kao i kuhinja, mjesto s mnogo Vode, a u stanu se može pojaviti u bilo kojoj zoni. Voda je po Feng Shuiju element obilja i bogatstva, a upravo u navedenim prostorijama – ona ide ravno u odvod! Možemo dakle reći da za kupaonicu po Feng Shuiju nema dobrog položaja, ali bez obzira na smještaj, postoje mjere koje možemo poduzeti da bi umanjili negativne utjecaje.Dakle, način na koji ćete urediti kupaonicu ovisi o tome u kojem je dijelu vašeg stambenog prostora ona smještena, ali postoje i ona pravila koja vrijede bez obzira na to o kojoj je zoni riječ. Naravno, nisu sva uvijek primjenjiva, niti je na neke stvari moguće utjecati. S druge strane, prvu stvar na sljedećem popisu svatko može učiniti!

 

 1. Spuštajte dasku wc-a kako bi sprječili otjecanje energije.
 2. Zatvarajte vrata kupaonice/wc-a kako bi što manje energije koja uđe u Vaš stan “pobjeglo” u odvode.
 3. Neka zrcala u kupaonici ne zrcale wc školjku jer se time nepovoljan utjecaj pojačava.
 4. Izbjegnite raspored u kojem je ulaz u kupaonicu uz ili nasuprot ulaznih vrata stana/kuće. Zapravo, nije dobro da su vrata kupaonice nasuprot bilo kojih drugih vrata u stanu, jer na taj način kupaonica “usisava” energiju.
 5. Osvijetlite kupaonicu prirodnim svjetlom, a ako to nije moguće, osigurajte različitu rasvjetu za taj prostor kako bi on mogao biti bogato osvijetljen kad je to potrebno, ali i decentno u trenucima opuštanja.
 6. Pripazite koje prostorije dijele zid s kupaonicom, iako je to težak zadatak. Nepovoljno je ako kupaonica ima zajednički zid sa spavaćom, dnevnom ili radnom sobom, ali kako je to ipak najčešće neizbježno, treba pripaziti što se nalazi uz isti zid – kozmetički ili radni stol, krevet ili akvarij tamo NE bi trebalo postavljati.
 7. Postavite ogledalo s vanjske strane vrata Vaše kupaonice, ali samo ako to neće negativno utjecati na druge prostore Vašeg stana. Tako smješteno ogledalo odvraća Chi od ulaska u kupaonicu i time sprječava njeno otjecanje.
 8. Učinite kupaonicu ugodnom i toplom, kako bi Vaš boravak u njoj privlačio pozitivnu energiju.
 9. Održavajte kupaonicu čistom i prozračnom - ne dopustite nakupljanje negativne energije.
 10. Pokrivajte odvode kad ne koristite kadu ili umivaonik.
 11. Postavite „sretni“ bambus koji se odražava u ogledalu kako biste ojačali pozitivnu energiju.
 12. Vizualno ili fizički odijelite wc od kupaonice, a bilo bi dobro da se wc školjka uopće ne vidi kad uđete u kupaonicu.
 13. Izbjegnite raspored u kojem je kupaonica u središtu stambenog prostora, jer to je dio koji utječe na zdravlje Vas i Vaše obitelji.
 14. Iznad wc školjke objesite metalni mobil s pet cijevi kako bi “zadržao” nečistoće.
 15. Ne planirajte kupaonicu i spavaću sobu u istoj prostoriji.
 16. Neka se vrata kupaonice otvaraju prema van.
 17. Izbjegnite smještaj kupaonice iznad spavaće sobe ili glavnog ulaza (ako imate višekatnicu).Ukoliko je to nemoguće izbjeći, istražite da li je kupaonica iznad cijele sobe, pa se potrudite smjestiti krevet u onaj dio spavaće sobe koji nije direktno pod kupaonicom. Najbolje bi bilo da kupaonicu iznad vrata ili spavaće sobe koristite što rjeđe (ako imate još jednu). Ovisno o smještaju spomenutih prostora u Bagui, ojačajte energiju sobe i ulaza kako bi negativan utjecaj kupaonice bio što nezamjetniji.
 18. Zrcala i staklo ojačavaju element Vode, pa ih treba upotrebljavati u skladu sa zahtjevima Bague.
 19. Kristali ojačavaju element Zemlje, pa ih treba upotrebljavati u skladu sa zahtjevima Bague.
 20. Usredotočite se na stvaranje ugodnog i dopadljivog ambijenta u kojem je zastupljeno svih 5 elemenata!

Pratite ova pravila onoliko koliko Vam mogućnosti dopuštaju, a ako želite učiniti još nešto više kako biste svoju kupaonicu učinili manje “nesretnom” u Feng Shui smislu, pročitajte članak Kupaonice po strani svijeta!
Usredotočite se na stvaranje ugodnog i dopadljivog ambijenta u kojem je zastupljeno svih 5 elemenata!{fshare}

           

Feng Shui adaptacija kupaonice - Adaptacije d.o.o.