FENG SHUI KUPAONICE PO STRANI SVIJETAnisu svi položaji dobri


Nisu svi položaji kupaonice jednako povoljni

 

 Zasigurno znate da je iskonska vještina Feng Shuija povezana sa stranama svijeta i da o njima ovisi vrsta i smještaj svega što ćete unijeti u svoj dom, a time i kupaonicu. Nisu svi položaji kupaonice jednako povoljni, ali za svaku situaciju postoje rješenja koja mogu ublažiti negativne utjecaje i pridonijeti ravnoteži –  kako Vašeg doma, tako i onoj osobnoj.

      Na koji način izbor boja, materijala i oblika ovisi o stranama svijeta pročitajte u sljedećim poglavljima.

 1. kupaonica na sjeveru

 U kupaonici energija otječe iz stana, pa tu prostoriju potrebno energetski “ojačati”, ali u isto vrijeme - potrebno ju je uravnotežiti primjenom ostala četiri elementa - posebno ZemljeIako su sjeverni dio Bague i kupaonica kao “mokra prostorija” pod snažnim utjecajem elementa Vode, treba biti oprezan s pojačavanjem energije tog elementa u sjevernoj kupaonici. Možda Vam to i zvuči neobično, ali sjetite se – Feng Shui teži ravnoteži! U kupaonici energija otječe iz stana, pa tu prostoriju potrebno energetski “ojačati”, ali u isto vrijeme  - potrebno ju je uravnotežiti primjenom ostala četiri elementa -  posebno Zemlje. To je moguće odabirom boja (koristite žutu, smeđu, crvenosmeđu, a i dobrodošla je i zelena), kvadratnih oblika i zemljanih materijala. Možete koristiti i asocijacije na Vodu: plavu i crnu boju, motive valova i morskog živog svijeta, ali samo toliko dok ne narušavaju ravnotežu svih elemenata. Kako je Voda već zastupljena u kupaonici po samoj prirodi te prostorije, dodatno unošenje obilježja Vode možda i nije najpametniji izbor. Zemlja kontrolira Vodu, pa je njena prisutnost u takvoj kupaonici zaista važna. Ako koristite ogledala, pazite da ne odražavaju wc školjku, a bilo bi dobro da su u drvenom okviru. Metal je također povoljan jer podržava vodu, ali element Vatre neće doći do izražaja u ovakvom okruženju. Ipak, unesite ga s barem dvije svijeće ili crvenim detaljem.

Sjeverni dio Bague onaj je koji se odnosi na Vašu karijeru i životni put, pa je ravnoteža ovdje osobito važna. Energija Vode u kupaonici na Sjeveru već je na svom vrhuncu, pa ju je zbog toga važnije smiriti nego dodatno aktivirati.

 1. kupaonica na jugu

Kao što znate, jug je strana koja odražava reputaciju i slavu, a glavni element je Vatra.Kao što znate, jug je strana koja odražava reputaciju i slavu, a glavni element je Vatra. Vatru je u kupaonici teško osnažiti – mnogo elementa Vode oslabljuje energiju koja je toj zoni potrebna. Potrudite se u kupaonicu unijeti što više crvene, ljubičaste, jarko žute i narančaste boje. Primijenite trokutaste i šiljaste oblike, izložite svijeće. Drvo podržava Vatru, a “upija” višak vode, pa je njegovo prisustvo u ovoj kupaonici vrlo povoljno. Postavite prikladnu biljku i upotrijebite zelenu boju i druga obilježja ovog elementa. Voda podržava Drvo, Drvo podržava Vatru – vodite se time kad uljepšavate ovakvu kupaonicu!

 1. kupaonica na istoku

Osim općenitih mjera, upotijebite Drvo kako biste uravnotežili ovu kupaonicu.U istočnoj kupaonici zona je obitelji i rasta. Njome vlada Drvo, kojem pogoduje prisutnost Vode. Osim općenitih mjera, upotijebite Drvo kako biste uravnotežili ovu kupaonicu. Ovako smještena kupaonica idealna je za smještaj kućnih biljaka koje uvode spomenuti element mnogo jače od same boje. Vertikalni i visoki dekorativni elementi zidne obloge, te mnogo zelene boje također djeluju pozitivno.

 

 1. kupaonica na zapadu

Zemljane boje, žuta, bijela i siva dobar su izbor za zapadnu kupaonicu.Zapad je smjer Metala, a odnosi se na djecu i kreativnost. Dakle, u takvoj kupaonici potrebno je ojačati element Metala, bilo primjenom njegovih obilježja ili onih Zemlje. Zemlja je posebno povoljna jer istovremeno ojačava Metal i oslabljuje Vodu, pa pridonosi stvaranju ravnoteže među elementima. Zemljane boje, žuta, bijela i siva dobar su izbor za zapadnu kupaonicu.

 

 

 

 1. kupaonica na sjeveroistoku

Unesite element Zemlje kako biste uravnotežili višak Vode – u obliku kamenja, lončarije ili keramike.Kupaonica u zoni znanja, mudrosti i vještina mogla bi loše utjecati na taj životni aspekt. Da biste to izbjegli, uredite kupaonicu zelenom bojom. Unesite element Zemlje kako biste uravnotežili višak Vode – u obliku kamenja, lončarije ili keramike. Primjenjujte sva opća pravila dobrog Feng Shuija i uredite kupaonicu tako da odiše vitalnošću i zdravljem. Ipak, ne pretjerujte s jakim bojama – radije izaberite smirene nijanse.

 

 

 

 1. kupaonica na sjeverozapadu

Zonom putovanja i pomagača dominiraju Voda i Metal koji ju pojačava. Zonom putovanja i pomagača dominiraju Voda i Metal koji ju pojačava. Mnogo Vode u kupaonici, potrebno je smiriti i ne dodavati više tog elementa, nego se radije posvetiti drugim elementima kako bi se stvorila smirujuća i uravnotežena prostorija. Kao i u drugim zonama, ovo nije najbolje mjesto za odvode i wc, a isto bi tako trebali izbjeći i sve ono što Vas podsjeća na manje sretne trenutke Vašeg života. Tako smještena kupaonica trebala bi biti još organiziranija i urednija od onih u ostalim dijelovima Bague, a ispunite ju podsjetnicima na sretna putovanja i buduće planove.

 1. kupaonica na jugoistoku

Ono što možete učiniti kako biste spriječili da Vam novac „ode u odvod“ je koristiti boje Drva, Vode i ZemljeMnogo se korisnika Feng Shuija zabrine kad shvate da im je kupaonica u zoni bogatstva i obilja. Ono što možete učiniti kako biste spriječili da Vam novac „ode u odvod“ je koristiti boje Drva, Vode i Zemlje, postaviti 8 stabljika živog bambusa i/ili zdjelu kristala. Okružite se stvarima koje povezujete s bogatstvom, stvorite luksuznu kupaonicu, a prije svega – uvijek se sjetite spustiti dasku!

 1. kupaonica na jugozapadu

Ako ste poduzeli opće mjere koje smo naveli ranije, možete se baviti ojačavanjem energije koja je ovoj kupaonici potrebna – onoj Zemlje.U ovom je dijelu zastupljen aspekt braka i ljubavnih odnosa. Iako Vas je ovaj položaj kupaonice mogao uplašiti, uz malo truda možete utjecati na negativnosti ovog smještaja. Ako ste poduzeli opće mjere koje smo naveli ranije, možete se baviti ojačavanjem energije koja je ovoj kupaonici potrebna – onoj Zemlje. Naravno, to znači da je i Vatra pogodan element, iako ju obilje vode u kupaonici oslabljuje. Zemlja je, s druge strane, savršen izbor jer oslabljuje Vodu, pa ju je lakše dovesti u ravnotežu s ostalim elementima. Iz navedenog proizlazi da su crvena i zemljane boje dobre u takvoj kupaonici. U njoj je također potrebno ojačati energiju ljubavi. To možete asocijativnim umjetninama, postavljanjem ukrasnih predmeta u paru i ružićastim kvarcom. Ograničite djelovanje Metala i Vode.

 1. kupaonica u središtu

Rijedak je slučaj da je kupaonici u centru stana dostupan svježi zrak i prirodno svjetlo, a to su upravo one stvari na koje bi se trebalo koncentrirati.Ovaj se položaj kupaonice u Feng Shuiju smatra zaista negativnim. Obzirom da se radi o “srcu” Vašeg životnog prostora, ovo bi mjesto trebalo biti svijetlo, prozračno, lijepo i ugodno, te pružati energiju svim ostalim dijelovima Bague. To je dio koje utječe na Vaše zdravlje, i zato mu treba posvetiti posebnu pažnju. Rijedak je slučaj da je kupaonici u centru stana dostupan svježi zrak i prirodno svjetlo, a to su upravo one stvari na koje bi se trebalo koncentrirati.


Dakle, čistoća zraka i prostora, te obilježja elemenata Zemlje i Vatre umanjiti će nepovoljna djelovanja.

Ako ste arhitekt ili adaptirate svoj životni prostor, pa ste u prilici odabrati mjesto za svoju kupaonicu, ovaj Vam članak može dati neke smjernice na temelju kojih možete donijeti odluku. Pri tome uzmite u obzir i pravila projektiranja koja se u ovom podneblju smatraju zdravima i poželjnima, a nisu vezana za Feng Shui. Na primjer - ne žrtvujte južno svjetlo u dnevnoj sobi kako biste tamo stavili kupaonicu i imajte na umu da je zapad ljeti najizloženiji sunčevoj toplini.

Ako niste u mogućnosti premjestiti kupaonicu, proučite Baguu i ojačajte u  toj prostoriji energiju koja joj je potrebna. Ravnoteža u prostoru znači i ravnotežu svih aspekata Vašeg života! {fshare}

Feng Shui kupaonice po strani svijeta - Adaptacije d.o.o.