IDILA RUSTIKALNE KUPAONICErustika je stil koji asocira na selo

 


Rustikalan interijer nam je blizak i u njemu se osjećamo ugodno.  

Razmislimo li o svim izvornim seoskim kućama koje smo ikada posjetili, ustanovit ćemo neke zajedničke crte.Pogledate li u rječnik značenje pojmova rustika, rustikalan, rustičan pronaći ćete sljedeće:

1.arhit. a. grubo obrađeni kamen b. zid od takvih četvrtastih kamenova, s izbočenom vanjskom površinom

2. građ. grublji, jednostavni, neuglađeni način gradnje

3. ukupnost svojstava grubo obrađenog predmeta koji djeluje ljepotom prirodnog materijala (pokućstvo, drvene skulpture i sl.), opr. sàlōnski, uglađeno

4. sve stvari (umjetnički predmeti i sl.) koje su neobrađene, grube

5. koji je jednostavan, u izradi grub i snažne konstrukcije, u seljačkom stilu; rustikalan [rustičan ugođaj; rustična arhitektura]

Rustika, je dakle, u smislu uređenja interijera - stil koji asocira na selo, koristi seoske motive i druge elemente koji se tamo pojavljuju. Rustikalan interijer uglavnom prepoznajemo čim ga ugledamo, on nam je blizak i u njemu se osjećamo ugodno.

Kako to postiže i koje su njegova glavna obilježja?

Razmislimo li o svim izvornim seoskim kućama koje smo ikada posjetili, ustanovit ćemo neke zajedničke crteRazmislimo li o svim izvornim seoskim kućama koje smo ikada posjetili, ustanovit ćemo neke zajedničke crte. Prvo, seoska domaćinstva gotovo su se uvijek opremala kod lokalnih obrtnika ili su se uporabni predmeti i namještaj izrađivali unutar domaćinstva. Baš zbog toga korišteni su materijali kojih je u okolici bilo u izobilju – u pošumljenim područjima - drvo, u predjelima bogatima rudom – metal, tamo gdje se uzgajala stoka – koža, a zatim i slama, kamen, šiblje, glina itd.

Svi predmeti rađeni su da bi bili funkcionalni i trajni, a tek u manjoj mjeri dekorativni. To ne znači da nisu bili lijepi – njihova čar nalazi se u prisnom odnosu između prirodnog materijala i majstorske ruke koja ga je obradila. To je način obrade koji ne maskira i ne šminka – predmet se pokazuje upravo onakvim kakav doista i jest.

Upravo ta “iskrenost” rustikalnog interijera ono je zbog čega ga volimo i uvijek mu se vraćamo.

Teško je, a možda i nepotrebno, u tipične gradske stanove uvoditi ovaj stil uređenja. Teško je, a možda i nepotrebno, u tipične gradske stanove uvoditi ovaj stil uređenja. On je savršen za naslijeđene seoske kuće, vikendice, kuće u vinogradu i sve objekte koji su u izravnom kontaktu s prirodom. Naime, rustikalan stil posljedica je tog kontakta i kao  takvog ga se treba njegovati.

Posjedujete li negdje kućicu koju želite na ovaj način oplemeniti, ili već u Zagrebu želite stvoriti iluziju seoskog života, možete početi od adaptacije i uređenja kupaonice.

Prije no što napišemo kako urediti kupaonicu, trebalo bi istaknuti još neke općenite činjenice o tom tipu uređenja. Naime, rustikalni interijeri mogu biti više ili manje uspjeli, ovisno o tome na koji način shvatite kontakt s okolišem kao bitnu predispoziciju.

To znači da na svojoj parceli u Hrvatskom zagorju možete urediti kuću po uzoru na seosko imanje u dalmatinskom zaleđu ili čak Meksiku. Možete u nju postaviti mnogobrojne predmete s Američkog zapada i ribarskih sela Skandinavije, te na taj način stvoriti ugodnu atmosferu po vlastitom ukusu. No – to u užem smislu NIJE rustikalno uređenje. Japanska seoska kuća ovdje je više egzotika, nego rustika, jer je kontekst sela različit u različitim dijelovima svijeta.

Naravno, odluka o tome što ćete u svoj prostor staviti ostaje na Vama, ali opredijelite li se baš za rustiku, pokušajte da bude po uzoru na sela naših predaka.Naravno, odluka o tome što ćete u svoj prostor staviti ostaje na Vama, ali opredijelite li se baš za rustiku, pokušajte da bude po uzoru na sela naših predaka.

Mi ćemo u nastavku članka pokazati kako različiti rustikalni interijeri odgovaraju području u kojem se nalaze. Ugledate li se na neki od njih, bit će to zanimljiv stilski putopis, a posvetite li se tome da to bude rustika koja odgovara ovim geografskim predjelima – veselimo se Vašoj inicijativi!

Kako treba urediti rustikalnu kupaonicu?

Dosta toga vezano za planiranje uređenja već smo spomenuli. Suvremeni život ima svoje zahtjeve, pa nije potrebno inzistirati na potpunoj autentičnosti u smislu higijenskih, sanitarnih i drugih bitnih uvjeta. Elementi rustike lako se mogu složiti s neutralnim suvremenim oblicima i materijalima.Važno je stvoriti atmosferu i pri tome biti umjeren – obilje materijala, obrada i dekoracije lako postaje kič, bez obzira na to koliko su usklađeni s temom. {fshare}

Nekoliko elemenata zajedničko je većini rustikalnih interijera:1. vidljiva konstrukcija objekta

Kad govorimo o selu, najčešći kostruktivni element su drvene grede. Bilo da su postavljene kao nadvoj, dio krovišta ili nose kat – ne skrivajte ih.

Kad govorimo o selu, najčešći kostruktivni element su drvene grede. Bilo da su postavljene kao nadvoj, dio krovišta ili nose kat – ne skrivajte ih. Drvo ima poseban učinak na interijere i u nekom obliku sastavni je dio većine rustikalnih objekata.  Ako možete - pokažite i lukove (svodove) od opeke, kamene stupove i slično.


2. jednostavni i grubo obrađeni oblici

Ako ste ikada vidjeli igračke naših starih – znat ćete točno na što mislimo kad kažemo – jednostavno. 

Ako ste ikada vidjeli igračke naših starih – znat ćete točno na što mislimo kad kažemo – jednostavno. Oblici su prepoznatljivi, služe svrsi, ali obrađeni su i “dotjerani” samo do one mjere do koje je bilo potrebno. Takvi elementi imaju poseban šarm, a ističu kvalitete materijala od kojih su načinjeni.


 3. prirodne boje

 Smeđa, oker, narančasta s nijansama crvene i smeđe, bež, bijela, siva – to su boje ovog stila.

Smeđa, oker, narančasta s nijansama crvene i smeđe, bež, bijela, siva – to su boje ovog stila. Iako bi te neutralne i zemljane boje trebale prevladavati, ne ustručavajte se unijeti detalje u drugim bojama – ovisno o podneblju, ovaj stil podnosi i tamnoplavu, crvenu i tamne zelene nijanse.


 4. patina

 Patina je ono što oplemenjuje rustikalni stil, pa od nje ne treba bježati.

Patina je ono što oplemenjuje rustikalni stil, pa od nje ne treba bježati. Bilo da ćete odmah kupiti opremu tog „štiha“, ili ćete nabaviti i sačuvati staru, Vaš će prostor odisati prošlošću.


 5. improvizacija

 Snađite se s onim što imate – baš kako je to nekad na selu bilo!

Snađite se s onim što imate – baš kako je to nekad na selu bilo! Treba li Vam mjesto za odlaganje prljavog rublja – uzmite staru drvenu bačvu ili pletenu košaru, a kukice za vješanje od metalnog dijela starih, tupih grablji…ideje su nepresušne!


 6. vidljive teksture

 Snađite se s onim što imate – baš kako je to nekad na selu bilo!

Ovo obilježje proizlazi iz već spomenutog načina obrade. Godovi na drvenom namještaju, prirodan kamen i njegove nepravilnosti u površini zida, grubo tkanje prostirke na podu – sve su to detalji koji obogaćuju Vaš rustikalni interijer!


 7. kontakt s okolišem

 Natkriveni trijemovi, voćnjaci i livade savršeni su „produžetak“ vašeg rustikalnog interijera.

Natkriveni trijemovi, voćnjaci i livade savršeni su „produžetak“ vašeg rustikalnog interijera. Kad se o kupaonicama radi, ako ste u mogućnosti – otvorite ju prema mirisima i zvukovima prirode i osigurajte joj bar jedan veliki prozor! 


 8.detalji

 U kući živimo, u kupaonici se kupamo i neizbježno ćete u interijer morati postaviti mnogo uporabnih sitnica koje svakodnevno koristite.

U bilo kojem stilu, detalji su oni koji daju dah života Vašem prostoru. U kući živimo, u kupaonici se kupamo i neizbježno ćete u interijer morati postaviti mnogo uporabnih sitnica koje svakodnevno koristite. Želite li do kraja ostati dosljedni rustikalnom, birajte jednostavne predmete od prirodnih materijala. Kod nekih specifičnih elemenata (koji u tom obliku ranije nisu postojali) birajte nenametljive boje i oblike.


  slavine i rasvjetne elemente birajte tako da budu klasičnih, ali jednostavnih oblika i površinske obrade.

Zidove obložite prirodnim kamenom, zavjesu za tuširanje izaberite jednobojnu u neutralnoj boji, ili s nekim starinskim uzorkom. Ako želite tuš kabinu, radije se odlučite za prostor za tuširanje koji ćete odvojiti transparentnom pregradom, a slavine i rasvjetne elemente birajte tako da budu klasičnih, ali jednostavnih oblika i površinske obrade.


  Staklo je dobar materijal za pregradne elemente u rustikalnim interijerima u kojima postoji bogata i zanimljiva tekstura zida, koju bi bilo šteta sakriti.

Staklo je dobar materijal za pregradne elemente u rustikalnim interijerima u kojima postoji bogata i zanimljiva tekstura zida, koju bi bilo šteta sakriti. Tekstura zida može biti različita, što ovisi o kontekstu kuće i prostora na kojem se nalazi: od velikih i nepravilnih kamenih blokova koji čine zid, do grube žbuke, oblutaka, sirove cigle, keramičkih pločica itd. 


 U kući živimo, u kupaonici se kupamo i neizbježno ćete u interijer morati postaviti mnogo uporabnih sitnica koje svakodnevno koristite.

Raznoliki su i rasvjetni elementi koji pristaju ovom stilu – metalna zvona, suvremene i jednostavne viseće „staklenke“, obične žarulje, brodske zidne svjetiljke… Samo treba paziti da je izrada jednostavna i da su korišteni materijali karakteristični za ove ambijente.


slavine i rasvjetne elemente birajte tako da budu klasičnih, ali jednostavnih oblika i površinske obrade. 

Ogledala su dobar način da unesete dekorativni element u rustikalnu kupaonicu. Okviri mogu biti različiti – potpuno tradicionalni ili moderna interpretacija koja koristi prirodne materijale.


  Podovi mogu biti prekriveni glinenim pločicama, kamenom ili drvetom…

Podovi mogu biti prekriveni glinenim pločicama, kamenom ili drvetom…  


 Rustikalni stil uistinu odmara. To je prostor koji će Vam uvijek zaželjeti dobrodošlicu i gdje ćete rado potražiti utočište od svakodnevice.

Rustikalni stil uistinu odmara. To je prostor koji će Vam uvijek zaželjeti dobrodošlicu i gdje ćete rado potražiti utočište od svakodnevice. Vratite mu istom mjerom i budite brižan gospodar svoje (istinske ili urbane) seoske oaze...  {fshare}

Adaptacija kupaonica - Adaptacije d.o.o.