Kupaonica na otvorenomVaš dio svemira

 


Kupaonica na otvorenom - Vaš dio svemira 

Općenito, ovakav tip kupaonica popularan je u onim dijelovima svijeta u kojima klima i vrijeme dopuštaju njihovo korištenje većim dijelom godine.

 

Ima li ljepše kupke ili tuša, od one na vrući ljetni dan, ispod vedrog neba, uz mirise bilja i ugrijane zemlje? Možda je sreća što nam takvo iskustvo nije dostupno svaki dan – jer tko bi se odlučio napustiti tu oazu, sjesti u automobil i krenuti na posao u prometnoj gužvi na 35°C ?

Ako ste pod dojmom da je ovaj članak namijenjen isključivo vlasnicima vikendica, kuća s velikim dvorištem ili penthousa s krovnom terasom od minimalno sto kvadratnih metara – varate se! Ovaj smo članak posvetili baš svima – onima koji još nisu iskoristili skrivene kutke svoje okućnice, ali i stanovnicima potkrovlja u samom gradskom centru. Čak i ako nemate namjeru uređivati vanjsku kupaonicu, a često osjećate čežnju za prirodom i blagodatima boravka na otvorenom – pročitajte ovaj članak - samo pogled na prekrasne fotografije ovih atraktivnih eksterijera može Vam uljepšati dan!

Ima li ljepše kupke ili tuša, od one na vrući ljetni dan, ispod vedrog neba, uz mirise bilja i ugrijane zemlje?Kad govorimo o kupaonicama na otvorenom, ustvari se referiramo na tri različita moguća tipa. Prva skupina su kupaonice koje pripadaju interijerima, a izvedene su s mogućnošću potpunog otvaranja prema vanjskom prostoru. Kupaonice na otvorenom, u užem smislu te riječi, čine drugu skupinu, a karakteristične su po tome što su smještene na prirodni teren. Posljednje su kupaonice „prijelaznog tipa“ – uređene na terasama, trijemovima, pa čak i krovovima. Napomenimo samo, da ćemo se u ovom članku baviti vanjskim kupaonicama u smislu prostora s kadom i/ili tušem – bazene ćemo izostaviti.

Općenito, ovakav tip kupaonica popularan je u onim dijelovima svijeta u kojima klima i vrijeme dopuštaju njihovo korištenje većim dijelom godine. U našoj klimi, vanjsko tuširanje i kupanje moguće je prakticirati maksimalno pet mjeseci godišnje, ali to ne znači da je investicija u tako osmišljen prostor neisplativa. Ljubitelji života u prirodi zasigurno će se složiti. {fshare} 

Čime se voditi pri osmišljavanju vanjske kupaonice?To ovisi naravno najviše o Vašem ukusu. Ipak - da bi stvoreni ambijent zadovoljio i nešto strože estetske i funkcionalne kriterije, potrebno je uložiti malo više pažnje pri izboru materijala, oblika, te izvedbi detalja.

Vanjski prostor koji uređujete može pratiti uređenje interijera ili imati sasvim druga stilska obilježja.Vanjski prostor koji uređujete može pratiti uređenje interijera ili imati sasvim druga stilska obilježja. To vrijedi i za kupaonice na otvorenom, koje možete dizajnirati kao produžetak unutrašnjosti stambenog objekta, ali i kao posve samostalne cjeline, određene teme i ugođaja. Naše je mišljenje da bi na izgled Vaše vanjske kupaonice najviše utjecaja trebao imati prirodni ambijent u kojem se ona nalazi. Primjera radi – rustikalna dvorišna kupaonica u kontinentalnom podneblju ne bi trebala biti ista kao i ona u Dalmaciji. Čak i ako odaberete sasvim suvremen stil, koji nije vezan uz određenu kulturu i lokaciju, razlike u svojstvima prikladnih materijala utjecat će i na konačan izgled eksterijera. Naravno, postoje i želje za oblikovanjem tematskih prostora (npr. razni elementi tropskih podneblja, istočnjačke filozofije uređenja, skandinavski dizajn i sl.), ali i njih treba znati ocijeniti i staviti u kontekst okruženja u kojem će nastati. Mogli bismo čak zaključiti da je nametanjem neprikladnog stila uređenja dugoročno moguće nanijeti više štete nego što bi Vam to donijelo zadovoljstva.
Isto tako treba biti svjestan da kupaonica pod vedrim nebom ne treba sličiti onoj zatvorenoj, jer njezina privlačnost i vrijednost leže upravo u činjenici da je vani – u kontaktu sa živim svijetom, atmosferskim pojavama i sunčevim svjetlom.

U projektiranju suvremenih i nešto raskošnijih unutarnjih kupaonica, težnja je kadu postaviti uz prozor ili na drugo mjesto koje omogućava pogled na pejzaž.Krenimo od unutarnjih kupaonica kojima se barem jedna pregradna vanjska stijena može posve otvoriti ili ukloniti. To su kupaonice nastale pod utjecajem japanskog stila uređenja prostora, po kojem je svakoj prostoriji bitno osigurati kontakt s prirodom.

U projektiranju suvremenih i nešto raskošnijih unutarnjih kupaonica, težnja je kadu postaviti uz prozor ili na drugo mjesto koje omogućava pogled na pejzaž. Prostorije koje se fizički mogu sasvim ili bar djelomično povezati s vanjskim prostorom – pa bilo to i preko pete fasade (krova), jedan su korak dalje u postizanju iznimnog i atraktivnog ugođaja za vrijeme kupke.

Čak i u gusto naseljenim sredinama, postoji nešto osobito privlačno u ideji da se možemo okupati vani, a da nas nitko ne vidi.Čak i u gusto naseljenim sredinama, postoji nešto osobito privlačno u ideji da se možemo okupati vani, a da nas nitko ne vidi. Čini se da je takva potreba rezultat nastojanja da, bez obzira na razna ograničenja stanovanja u gradu, osjetimo slobodu koja nam je potrebna baš kao i svim drugim bićima.
Baš zbog toga, poluotvorene ili otvorene kupaonice, osim u obiteljskim kućama i vilama, nastaju i uz zasjenjene lođe i balkone stanova, u krovnim kućicama potkrovlja, na krovnim terasama visokih zgrada itd.
Otkrijemo li postojanje nekog tako intimnog i skrivenog, a opet izloženog prostora u gradu, činit će nam se da smo uistinu pronašli dragulj zbog kojeg vrijedi imati dotičnu nekretninu.

Kupaonice mogu biti dijelom površine uključene u građevinu, a dijelom se postupno otvarati i naposlijetku spojiti s vanjskim prostorom. Ako je riječ o takvom interijeru, onda se funkcionalna cjelina umivaonika i nužnika najčešće smješta u unutarnji dio, a kada i/ili tuš postaju elementi vanjskog uređenja. Najčešće se kupaonica rješava kao unutarnja, s mogućnošću korištenja u svim vremenskim uvjetima, a vanjska oprema postavlja se s namjerom povremene upotrebe.{fshare} 

Kupaonice koje su izgrađene na otvorenom vrijedan su ukras zemljištu.Kupaonice koje su u pravom smislu riječi smještene na otvorenom tj. izgrađene na prirodnom tlu, vrijedan su ukras zemljištu na kojem se nalaze i divan dodatak kući uz more.Kupaonice koje su u pravom smislu riječi smještene na otvorenom tj. izgrađene na prirodnom tlu, vrijedan su ukras zemljištu na kojem se nalaze i divan dodatak kući uz more. Zamislite kada bi Vas nakon dana na pretrpanoj plaži dočekala samo Vaša oaza osvježenja, u kojoj i dalje možete uživati u kupanju, grijani sunčevim zrakama, uz miris morskog povjetarca i pogled na pučinu ili borovu šumu... 

Osim na obali, ovakve kupaonice mogu dobro funkcionirati i kao dodatak kući na selu, ili – kao što smo već spomenuli – povećati vrijednost kuće sa zemljištem u gradu. Kontakt sa tlom (zemljom) ima sasvim drugi psihološki učinak nego boravak u prostoru koji je ustvari fizički dio kuće, pa je tako izvedena kupaonica uistinu prava blagodat za korisnika.

U uređenju vanjskih kupaonica možete biti mnogo kreativniji nego pri unutarnjem dizajnu.Kako je ovdje prvenstveno riječ o oblikovanju i estetici, tehničkih detalja izvedbe nećemo se doticati, a više o tome pročitajte u ostalim člancima na kupaonice.com.
Treba samo istaknuti da uređenje vanjske kupaonice nije manje zahtjevno od unutarnje: osim dovoda vode, treba kvalitetno riješiti kanalizaciju, sprječiti nastajanje lokvi, blata i njihovo prenošenje u unutarnji prostor. Vegetaciju treba zaštititi od negativnih utjecaja kemikalija za pranje i čišćenje, a treba razmisliti i o upotrebi isključivo prirodnih sredstava. Nadalje, treba se pobrinuti za protuklizna svojstva podne obloge, zaštitu od mogućeg smrzavanja i truljenja, osigurati higijenske uvjete itd. Oprema koja se u tom slučaju kupuje, mora biti predviđena vanjskoj ugradnji i karakteristikama materijala odgovarati podneblju u kojem se primjenjuje. U prodaji se nalaze već gotovi sklopovi za vanjsko tuširanje, što je izvrsna opcija ukoliko nemate neke posebne estetske zahtjeve. Proizvođači kupaonske opreme predvidjeli su sve Vaše moguće želje, pa možete kupiti i drvene kade predviđene vanjskom korištenju.

U uređenju vanjskih kupaonica možete biti mnogo kreativniji nego pri unutarnjem dizajnu. Mnoge stvari koje bi vam u zatvorenom prostoru mogle smetati ovdje mogu biti šarmantan estetski dodatak (npr. vidljive instalacijske cijevi), a dekoracija se može svesti samo na zelenilo ili na mnoštvo predmeta iz prirode ili kućanstva iskorištenih na sasvim novi način. Tako uređen vanjski prostor može biti podjednako uspješan kao kupaonica i kao mjesto za druženje i zabavu.

Čovjek je već dugo u nezavidnom položaju – sav komfor koji smo si osigurali onemogućio nas je da uživamo u onome što je već tisućljećima oko nas – zvukovima,
mirisima i slikama prirode. Ako i Vi osjećate potrebu za promjenom, a niste se spremni potpuno odreći kupaonice – nađite joj bolje mjesto: ono pod Suncem...{fshare} 

Adaptacije kupaonica - Adaptacije d.o.o.!